UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2015-07-05 14:31

Eb-arany, kisujjból

Berei Bélát senki nem tudta megszorongatni, nagy fölénnyel nyerte meg Franciaországban a kadet Európa-bajnokságot. Egyedül a döntőt nem fejezte be idő előtt, de sikere akkor sem volt veszélyben.

Munkatársunktól A sportág követői már régóta tudják, ki az az ifjabb Berei Béla, és nem csak azért, mert már az édesapja is a taekwondónak hódolt. A 14 éves fiúról már jó ideje rebesgetik, hogy nagy dolgokra hivatott. Voltak is erre utaló jelek, hiszen több nemzetközi versenyen is sikerült már diadalmaskodnia, illetve ötödik helyezést ért el a kadet-világbajnokságon – a jelentős visszhangot kiváltó eredmény azonban váratott magára.
Berei Béla1
Berei Béla1
Ez az év parádésan kezdődött: hat versenyen indult, s Hollandiában, Horvátországban, Bulgáriában, Németországban, Boszniában és Szlovákiában is az első helyen végzett. Kitűnő formában utazott el tehát a franciaországi Schiltigheimbe, a kadet Eb-re, de szerényen fogalmazott. „Van esélyem a dobogóra” – jelentette ki a délmagyar.hu-nak. A szerencse már a verseny elején a Máté Taekwondo & Hapkido Közhasznú Sportegyesület sportolója mellé állt: erőnyerő volt az 57 kg-os mezőnyben, így csak a legjobb tizenhat között kellett bekapcsolódnia a küzdelembe. Első ellenfele megszorongatni sem tudta: a fejrúgásaival már az első menetben 12-1-re vezetett, a harmadik felvonásban pedig 22-10-nél a pontkülönbség miatt szüntették be a találkozót. Bemelegítésnek elment. A negyeddöntőben a szerb Vucsinics is hasonló verésben részesült: fél perc elteltével már kétszer is fejre talált a magyar, és ismét a mérkőzésidő lejárta előtt alakult ki a 12 pontos különbség (15-3), így máris készülhetett az elődöntőre. Lehet még ennél is meggyőzőbb teljesítményt nyújtani? Naná! Hiába volt a következő mérkőzésen a döntő a tét, a spanyol Silva Pazos nem talált fogást rajta, így egyetlen pontot sem szerzett az elődöntőben, míg a magyar fiú tizenkettőt. Harmadszor is idő előtt véget ért a találkozó. Nem lehet azt mondani, hogy Béla a fináléban végre emberére akadt. Igaz, ami igaz: ezúttal végigment a küzdelem, de már az első menetben négy, jól irányzott fejrúgásnak köszönhetően 12-3 volt a magyar előny. A török Taner Bast valamelyest zárkózott a folytatásban, de az egyenlítésre esélye sem volt, így Berei Béla nyakába akasztották az aranyérmet. „Bíztam a dobogóban, de reggel még igen messze volt a teteje. Aztán látva a riválisokat és a formámat, egyre inkább motoszkált bennem, hogy ebből még arany is lehet. Nagy lökést adott, hogy tudtam: otthonról sokan szurkolnak nekem” – nyilatkozta a hazai szövetség hivatalos honlapján a boldog kontinensbajnok. Az ígéret tehát most már tényleg elindult azon az ösvényen, amelynek végén a legmerészebb álma várhatja: eljutni felnőttként az olimpiára.