UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-07-06 15:11

Bertalan profi lett

Már négy éve a PSV játékosa, de a FIFA szabályai miatt csak 16 évesen szerződhetett oda hivatalosan. Addig bajnoki- és kupamérkőzéseken nem léphetett pályára, felkészülési tornákon játszott. Kun Bertalan a következő szezontól már a holland U17-es bajnokságban bizonyíthat.

Nagy-Pál Tamás A PSV hivatalos honlapja számolt be arról, hogy profiszerződést kötött 16 éves magyar játékosával, Kun Bertalannal (címlapfotó: psv.nl). A középpályás a Veszprém FC utánpótlás-egyesületében kapta meg az alapokat, de négy évvel ezelőtt az édesapja Hollandiában kapott munkát, a család pedig vele költözött. Az akkoriban 12 éves focista részt vett a városban az egyik amatőrcsapat edzésén, amely után holland szakember ajánlotta figyelmébe őt az eindhoveni klubnak.
Kun Bertalan
Kun Bertalan
A mesébe illő fordulat azonban váratott még magára, Bertalan ugyanis komoly akadályoknak ütközött. Bár teljesen egyértelmű volt, hogy arról ugyan szó sincs, de a FIFA úgy ítélte meg: kiskorú játékos beszerzése folyik, így elutasította a lehetőséget, hogy megadja a nemzetközi átigazolási engedélyt. Ami konkrétan azt jelentette, hogy a játékos egészen mostanáig a holland bajnokság mérkőzésein – beleértve a kupameccseket – sem léphetett pályára, csak edzőmérkőzéseken, nemzetközi tornákon. A klub azonban figyelt Kun képzésére, és tervezett megfelelő számú felkészülési tornát. Ráadásul olyan csapatok ellen játszhatott, mint a Manchester United, a Real Madrid, a Barcelona, az Atlético Madrid, a Zenit vagy az Ajax. Végül eljött a várva várt alkalom: Bertalan betöltötte a tizenhatot, és rögtön alá is írhatta a szerződését Dzsudzsák Balázs egykori klubjával. Mint honlapunknak elmondta, az U17-es csapat 16 fős keretével kezdi meg a felkészülést, és minden jel arra utal, hogy kezdőjátékos lehet a korosztályban. „Természetesen nagyon komoly harc van a pályára kerülésért, senkinek sincs bérelt helye. Egy-egy ellazsált edzést is számításba vesznek a kezdő összeállításában, szóval, folyamatosan koncentrálni kell. Így minden tréningen azzal motiválom magam, hogy szeretnék mindenkinél jobb lenni. Olyan kis célokat tűzök ki magam elé, minthogy az egymás közti játék során ne tudják elvenni tőlem a labdát, és minél több gólt rúgjak.” Már az előző szezonban is megfordult az idősebbek között, így most is bizakodik: a teljesítménye miatt az U19-es csapatban is bizonyíthat. „A bajnoki cím és a kupagyőzelem a cél. De eredménykényszer nincs rajtunk. Mindenki örül, ha nyerünk valamit, de sokkal fontosabb, hogy fejlődjünk, és minél hamarabb készen álljunk az első csapat hívására.” Bertalan egy plusz egy éves szerződéséről beszélt. „Azért van ez az opció, mert a PSV garantálja vele magának az elsőbbségi jogot, ha másik klub bejelentkezne értem. Közös megállapodás eredménye ez a formula, amelyet a motiváció folyamatos fenntartása érdekében kértünk. Hiszen így jól kell játszanom ahhoz, hogy hosszabbíthassunk. Egyébként úgy érzem, a klubnak komoly tervei vannak velem.” A 14 csapatos bajnokság augusztus elsején rajtol. „Hat-nyolc gárda közel azonos erősségű, mindegyik ugyanakkora eséllyel pályázik a bajnoki címre, de a többiek is képesek meglepetést okozni. A legnagyobb riválisunk az Ajax, a Feyenoord és az AZ Alkmaar.”