UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-07-08 19:00

Draftcsillagok az NHL-ben

Bár csak később derül ki, kifogták-e a nagyhalat az idei NHL-drafton, az első három helyen kiválasztott játékosokat a szakemberek nagy ígéretnek tartják. Floridában történelmet is írtak: az Islanders draftolta az amerikai jégkorongliga első kínai játékosát.

UP-info Az Edmonton Oilers csapata igazán szerencsésnek mondhatja magát. Miután nyert a draftlottón, borítékolható volt, hogy elviszi a főnyereményt is. Az észak-amerikai jégkorong-bajnokság, ismertebb nevén az NHL floridai játékosbörzéjén a várakozásoknak megfelelően az első kör első helyén a Wayne Gretzky-utódnak tartott Connor McDavid kelt el. A tizennyolc éves kanadai parádésan mutatkozott be új csapatában, rendhagyó mérkőzésen: az Edmonton tehetségei egymással csaptak össze, a támadó a fehérek színeiben öt gólig jutott a 8-6-ra megnyert mérkőzésen.
Connor McDavidet Wayne Gretzky utódjának tartják Forrás: Vaughn Ridley/Getty Images
Connor McDavidet Wayne Gretzky utódjának tartják Forrás: Vaughn Ridley/Getty Images
Azon kevés játékosok közé tartozik, akik korengedménnyel, már tizenöt évesen bemutatkozhattak az egyik legerősebb kanadai juniorligában, az OHL-ben. A szakemberek korszakos szupertehetségként emlegetik, aki bármely poszton bevethető. A Hall Of Fame-tag, Dale Hawerchuk például csak annyit mondott róla, hogy úgy korcsolyázik, mint Bobby Orr, úgy lát a pályán, mint Gretzky, és úgy bánik az ütővel, mint Lemieux. Bár a drafton ő kelt el először, úgy érezte, nagyon hosszú idő telt el, mire a nevét mondták. − Minden csapatot bemutattak, én meg csak azt akartam, hogy szólítsanak már – mondta az elmúlt szezonban az  Erie Otters (OHL) csapatában 44 gólt és 120 pontot szerző játékos. – A saját magammal szemben támasztott igények mindenki másénál nagyobbak, így az nem jelent terhet. Ha úgy érzem, előbbinek megfeleltem, játszom a játékom, mindent kiadok magamból, és akkor mindenki elégedett lesz. Azért a Buffalo Sabres sem panaszkodhat, hiszen a második helyen draftolt Jack Eichel az NHL történetének legmagasabban rangsorolt Hobey Baker-díjas játékosa lett. Az elismerést azok érdemelik ki, akik az amerikai egyetemi bajnokságban (NCAA) a legjobban teljesítenek. Nos, a tizenkilenc éves támadó az elmúlt idényt a Boston University színeiben 71 ponttal (26 gól, 45 passz) az élen zárta. Azt még egyelőre nem tudja, hogy a következő szezont hol tölti: − Ez volt életem legjobb éve. Semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor a hallod a neved, és NHL-s mezt vehetsz fel. Nehéz az egészet szavakba önteni. Viszont még nem döntöttem el, hogy profiként folytatom-e, vagy továbbra is az egyetemi bajnokságban. A harmadikként draftolt Dylan Strome nem küzd hasonló dilemmával: már alig várja, hogy jégre léphessen az Arizona Coyotes színeiben. Tavaly McDavid csapattársaként az Erie Otters egyik legjobbja volt a tizennyolc éves kanadai támadó, aki a szezont 45 góllal és 129 ponttal zárta.
Andong Song az első kínai játékos az NHL történetében Forrás: The Hockey News
Andong Song az első kínai játékos az NHL történetében Forrás: The Hockey News
Érdekesség, hogy a börze hatodik körében NHL-történelmet írt az Islanders: a 172. helyen draftolták Andong Szongot, aki az első kínai születésű játékosa lett a ligának. Az U18-as kínai válogatott csapatkapitánya jó néhány éve a tengerentúlon hokizik, az elmúlt szezont az USHS-ben (United South High School) szereplő Lawrence Academy csapatában töltötte. Az Islanders tulajdonosa, Charles B. Wang egyébként szintén kínai, így nem olyan nagy csoda, hogy a fiatal ígéretet éppen a „Szigetlakók” választották ki. Az eseményről Kínában sem maradtak le az emberek: az állami televízió, a CCTV külön stábot küldött Floridába, hogy a négy éves kora óta Észak-Amerikában élő, tizennyolc éves Szong minden lépését nyomon kövesse. 2015-ben az oroszok is igencsak kelendőek voltak: 2004 óta − amikor Alekszandr Ovecskin is elkelt tizenhét honfitársával együtt – a legtöbb játékost, szám szerint tizenhetet idén draftoltak. A szlovákok sem panaszkodhattak, öten is az NHL-ben folytathatják. Az elmúlt három évben összesen kelt el ennyi szlovák fiatal. Mégis drasztikus meglepetés érte őket, hiszen a kiválasztottak között nincs ott az idei U20-as világbajnokság MVP-je és legjobb kapusa, Denis Godla. Erre, amióta a 2001/02-es szezon óta a juniorvébén megválasztják a legértékesebb játékost, még nem volt példa… Hogy végül egyik csapa sem választotta ki, alacsony (180 cm) testmagasságával magyarázták.