UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-07-09 21:31

Kétszer Viktória

Két hét leforgása alatt két strandkézilabda Európa-bajnoki címet ünnepelhetett a 19 éves Vigh Viktória. A teremben szentendrei színekben szereplő játékos ebben a szakágban találta meg a számítását, ráadásul sokkal jobban élvezi a különlegesen technikás műfajt.

reb Néhány nap eltelt már azóta, hogy az U19-es strandkézilabda Európa-bajnokságot szorosan követő felnőtt-kontinensviadalon is aranyérmet szerzett a Vigh Viktória, de még nem fogta fel, hogy tényleg sikerült a duplázás. A spanyolországi Lloret de Marban tartották a két eseményt. Az időben első korosztályos Eb-re címvédőként érkezett a magyar alakult, és Vigh már a tavalyi bajnokcsapatban is helyet kapott. Az idén pedig vezérszerepet vállalt el: többször rá játszották ki a figurákat, ennek is köszönhető, hogy a torna gólkirálynője lett.
vigh_viktoria
vigh_viktoria
„Nem ennek az egyéni címnek örülök elsősorban, hanem a csapat sikerének. Örültem, hogy a társak bíztak bennem, ez plusz lendületet adott.” Szükség is volt a hajtóerőre, hiszen az U19-es Eb-t azonnal követte a felnőttek versenye. Vigh szerint a juniorokkal egyértelműen az aranyéremért utaztak Spanyolországba, s bár az ellenfelek erősödtek, megszerezték az aranyérmet. A felnőtt-kontinensviadalon azonban már zaklatottabb felkészülést követően léptek a homokba, így az a bajnoki cím még értékesebb. Többször előfordult, hogy két vagy akár három meccset játszottak egy nap – a mérkőzések két szettesek, ha a kétszer tízperc után döntetlen az eredmény – szétlövés dönt), de a gólerős strandkézilabdázó szerint ez nem fárasztotta el túlzottan őt és társait. Persze a remek erőnléthez kellett az is, hogy a felkészülési időszakban napi öt-hat órát is a kevésbé megszokott „talajon” töltsenek. Fejben viszont nagyobb kihívást jelentett, hogy két hétig folyamatosan koncentrálnia kellett. Mindenesetre Vigh nyakába rögtön az első felnőtt-világversenyén a legfényesebb érmet akasztották. E siker pedig akár távolinak is tetszhetett a tavaly februárt követően, amikor felhagyott a teremkézilabdával. Akkoriban még a Vác ifjúsági csapatában szerepelt (az együttes később megnyerte a bajnokságot), de Viktória úgy érezte, hogy felkészülést az érettségire nem tudja összeegyeztetni az élsporttal. „Korábban, még az első csapatommal, a Vasassal részt vettünk egy-két strandkézilabda bulitornán. Tavaly pedig láttam a felhívást a válogatóra. Sokkal jobban tetszik ez a szakág, mert jóval technikásabb, elég a teljes fordulat utáni lövésre gondolni. Több benne a kihívás.” S a siker.