UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-07-09 16:52

Utánozná Berkit

Kiss Balázs sikeres cselgáncsozó is lehetett volna, de ő inkább a szertornát választotta. Kilenc esztendő után klubot váltott, és fél év alatt annyit fejlődött, hogy bekerült az EYOF-ra utazó csapatba. Azon a szeren szeretne sikeres lenni, amelyiken példaképe, Berki Krisztián olimpiai bajnok lett.

Pusztai Viola Kiss Balázs az óvodában még tehetséges cselgáncsozónak számított, de miután nem igazán kedvelte a küzdősportokat, mire elkezdte az iskolát megunta, és nem akarta tovább folytatni. Szülei viszont válaszút elé állították: vagy kitűnő tanuló lesz, vagy elég a négyes átlag is, ha mellette sportol valamit. Ismerősei a szertornát ajánlották. − Kipróbáltam, és azonnal megszerettem. Az tetszik benne, hogy összetett sportág, így mindig lehet valami újat tanulni. Az FTC-ben kezdtem tornázni,  kilenc évig dolgoztam együtt Nagy Zoltánnal, akinek nagyon hálás vagyok, de a tavaly már nem sikerült olyan ütemben fejlődnöm, hogy tartani tudtam volna a lépést a társaimmal. Ezért döntöttem úgy: váltok, és a Honvédban folytatom.
Kiss Balázs arra törekszik az EYOF-on, hogy minél tökéletesebbek legyenek a gyakorlatai
Kiss Balázs arra törekszik az EYOF-on, hogy minél tökéletesebbek legyenek a gyakorlatai
A tizenöt éves tornász az elmúlt fél évben nagyon sokat fejlődött. Azt mondja, ebben jelentős szerepe van jelenlegi edzőjének, Fazakas Csabának, mint ahogy sokat számítanak a Bordás Éva által vezetett szombati tai chi-edzések is. − Azokon a foglalkozásokon megtanulom a helyes levegővételt, a gyakorlatok segítségével koncentráltabb leszek, kontrollálhatom az izomzatomat. A klubváltással az is célom volt, hogy javítsak a technikámon és a tartásomon, valamint felzárkózzak a többiekhez. A BHSE-ben többnyire velem egykorú tornászokkal edzek, akikkel motiváljuk egymást. A két kedvenc és legerősebb szere a lólengés és a gyűrű. Előbbihez remek adottságai vannak, ugyanis hosszú karja miatt a lovon társainál magasabb a támasza, emiatt elegánsabb a gyakorlata. Gyűrűn nem előny a hosszú kar, viszont Balázs elég erős ahhoz, hogy ott is kiemelkedő teljesítményre legyen képes. Bár az év első felében elért eredményei nem arról árulkodtak, hogy versenyben lesz a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon indulásért, akkor robbantott nagyot, amikor igazán kellett. Az első EYOF-válogatónak számító országos ifjúsági szerbajnokságon lólengésben és gyűrűn is nyert, talajon és nyújtón a második lett, majd a pótválogatón is bizonyította: helye van a csapatban. − Nagyon örültem az eredményeimnek. Igyekeztem minél szebben végrehajtani a gyakorlataimat. Részben felszabadított, hogy bekerültem az utazó csapatba, de egyben teher is. Ez lesz az első világversenyem, és ugye meg kell felelnem a várakozásoknak. Mindent megteszek, hogy minél tökéletesebb legyen a produkcióm. Nem izgulós típus,  és a versenyek előtt sincsenek különösebb rituáléi. Igyekszik minden külső körülményt kizárni, és csak magára figyelni. Erre a legjobb technikát nem akárkitől leste el. − Berki Krisztián a példaképem, aki azon a szeren olimpiai bajnok, amelyiken én is sikeres szeretnék lenni.