UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-07-09 09:41

Villámgyors „kisegér”

Az edzéseken a nagyobbakkal, és elsősorban a fiúkkal úszik a 13 éves Késely Ajna, ezért élvezi, ha néha a korosztályával versenyezhet. Már amennyire az ellenfelek tudják tartani vele a lépést: a serdülőbajnokságon tíz aranyérmet szerzett a Kőbánya SC ígérete. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon kettővel is megelégedne.

reb Kemény heteket tudhat maga mögött a Kőbánya SC fiatal úszója, Késely Ajna. Az eddigi eredményei alapján számtalanszor – és joggal – az ötszörös olimpiai bajnok és példakép Egerszegi Krisztinához hasonlított kislány szinte végigúszta a „menüt” a hódmezővásárhelyi serdülőbajnokságon. A menetelést számos egyéni és korosztályos csúcs, valamint tíz első hely jelezte. „Pedig csak egy-két aranyra számítottam, mert olyan sok számban indultam, hogy azt gondoltam, néhányban csak második vagy harmadik leszek.  A legbüszkébb talán arra vagyok, hogy ugyanazon a délutánon a kétszáz pillangót és a négyszáz vegyest is megnyertem, ráadásul az előbbiben sokat javítottam a sajátom csúcsomon, vegyesen pedig korosztályos rekordot értem el.”
kesely_ajna_szaka_jozsef_musz
kesely_ajna_szaka_jozsef_musz
A halmozás kapcsán adódik a kérdés: mennyire „pálya” még Ajnának a korosztályában versenyeznie? Mestere, a KSC szakosztályvezetője, Turi György szerint tanítványa kellően alázatos, okos és tudatos ahhoz, hogy megfelelő célokat találjon, például csúcsidőt tempózzon. Ajna  kifejezetten élvezte a megméretést, mondván, a legtöbbször úgyis a nagyobbakkal, ráadásul fiúkkal úszik, s élmény, amikor a vele egy idősekkel szállhat a vízbe. „És olyasmikről beszélgethetek velük, ami a korosztályunkat érdekli” – említi, s persze kislányos bájjal gyorsan hozzáteszi, nem csevegni utazott Hódmezővásárhelyre. Hatványozottan igaz ez a győri országos felnőttbajnokságra: a két viadal között egy napot pihenhetett. Turi úgy véli, Késely jól kezeli a nyomást, és egyre inkább megfelel a kihívásoknak, hiszen egyéniben is érmet nyert a felnőttek között, váltóban pedig a dobogó tetejére is felállhatott. „A győri viadal utolsó két napján még úszhatott volna, de nem akartam kifacsarni, inkább hazaküldtem, hadd pihenjen valamivel többet a balatonfűzfői edzőtábor előtt” – magyarázza a mesteredző. Akármilyen eredményesen is szerepelt a 13 esztendős tehetség, a legfontosabb megméretés, a Tbilisziben rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál még hátra van. Turi határozottan elutasítja, hogy jósolgasson, Ajna viszont azt mondja, talán két számban győzhet. Persze nem bánná, ha több aranyérmet akasztanának a nyakába… A kislány az elmúlt években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sorra döntötte meg Egerszegi Krisztina korosztályos hátúszó csúcsait, Grúziában mégis több gyorsúszó számban, illetve 200 méter pillangón áll a rajthoz. „Jelen állás szerint e két úszásnem megy neki jobban, viszont ilyen fiatal korban semmit sem szabad kizárni” – ad képet a háttérről Turi. Edzője nem titkolja: a rendkívül erős hazai női mezőnyben keresik a rést, ahol utat törhetnek, vagyis azt, hogy melyik számban lehet esélyes Ajna arra, hogy második számú versenyzőként helyet kapjon a riói olimpiai küldöttségben. Persze már a lányka is gondol a játékokra, de leszögezi, most a tbiliszi versenyre koncentrál. Remélhetőleg "aranyosan".