UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-07-10 15:33

Ha Eb, akkor ezüst

Kiss Nikoletta remek versenyzéssel – akárcsak egy évvel ezelőtt Zágrábban – második lett a svájci Teneróban zajló junior nyílt vízi Európa-bajnokság nyitónapján. A magyar fiúk közül Rasovszky Kristóf érte el a legjobb eredményt: a nyolcadik helyen végzett a 7.5 km-es viadalon.

MÚSZ/UP-info Világbajnokságokon aranyban, Európa-bajnokságokon ezüstben utazik Kiss Nikoletta. Tavaly a zágrábi kontinensviadalon egyéniben és csapatban is második lett, majd a szeptemberi, balatonfüredi világbajnokságon igencsak emlékezetes módon fröccsent elsőként a célba 7,5 km-en, ráadásul a társaival a csapatversenyben is diadalmaskodott. Nos, a kontinensbajnoki hagyományokat az idén is folytatja, hiszen a svájci Teneróban zajló korosztályos Eb-n ezúttal is a másodikként ért célba, így összességében ez az ötödik Eb-ezüstje, hiszen medencés úszóként szintén második lett 400 gyorson a 2012-es és 2013-as junior Eb-n. (A tenerói verseny kapcsán még megjegyzendő, hogy azért van önálló junior Eb-je a szakágnak, mert ellentétben a többi vizessel, a nyílt vízi viadalokat nem vették fel a bakui Európai Játékok programjába.)
kiss_nikoletta_teenro01
kiss_nikoletta_teenro01
A festői Lago Maggiore északi sarkában zajló viadalon Kiss mindvégig kiélezett harcot folytatott az élbolyban, tőle cseppet sem szokatlan módon, szívesen részt vett a közelharcokban is, amit a nála szinte „partikelléknek” számító sárga zászlós figyelmeztetés is jelzett, szerencsére, annál tovább nem fajult az adok-kapok. A viadalt végül a szintén „sárgalapos”, olasz Alisia Tettamanzi nyerte meg, aki a magyarnál 1.9 másodperccel előbb érte el a panelt. Kisst több mint három másodperccel követte a bronzérmes, a brit Alice Dearing. Gellért Gábor kapitánynak ugyanakkor mozgalmas hajnalban volt része a másik két magyar lány miatt – sajnos. Novoszáth Melinda négy óra tájban olyan rosszul lett, gyomorpanaszokkal, hogy mentővel kellett kórházba vinni (szerencsére, utóbb kiderült, hogy nincs gyulladása, a hasi problémáinak ellátásához ugyanakkor jól jött a kórházi kezelés), a tavalyi junior vb-n bronzérmes Sibalin Flórának pedig egy régebbi, súlyos húzódás újult ki olyan mértékben, hogy úszás közben képtelen volt levegőt venni a fájdalomtól, így mindketten visszaléptek. A fiúk versenyében az egyre kiválóbb eredményeket elérő, már a felnőttek között is bizonyító Rasovszky Kristóf helytállása méltatható, hiszen sikerült az első tízbe kerülnie, ami még a juniorok között is elsőrangú teljesítmény. A győztes, félig-meddig hazai vízben versenyző olasz Andrea Manzi mögött 18.8 másodperccel ért célba. Novoszáth Tamás a 27., Drigán Zoltán a 31. helyen zárt. „A mozgalmas hajnal miatt kész felüdülést hoztak a verseny izgalmai – közölte Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Kiss Niki ismét a tőle megszokott, magas színvonalú versenyzést hozta, végig az élbolyban haladt, de a befejező sprintben, sajnos, újfent az olasz lány volt picit jobb, akárcsak egy éve. Niki rendkívül feldúlt volt a célba érkezés után, de azzal vigasztaltuk, hogy a korosztályos szabályok változása miatt jövőre még egyszer próbálkozhat az arany megszerzésével, ráadásul akkor már 10 kilométeren, ami tán még jobban fekszik neki. A fiúk között Kristóf és Tamás tudott az elejével menni, nagyjából 6200 méterig, Kristóf addig a negyedik-ötödik helyen haladt, aztán amikor megindult a boly, a bunyóban ők húzták a rövidebbet. Ettől függetlenül a formájuk jó, Nikié elsőrangú, ami remek hír a csapatverseny előtt, elvégre ott a leány résztvevő felkészültségén múlik szinte minden.” Szombaton az ifjúságiak 5 km-es viadalával folytatódik az Eb, míg vasárnap a csapatversenyre kerül sor.