UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-07-13 14:42

Balátlövő, gerellyel

Kevéssel maradt le gerelyhajításban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról Máté Fanni Szabina, pedig a 16 éves játékos „hivatásszerűen" a Nemzeti Kézilabda Akadémián tanul, és labdával képzeli el a jövőjét.

reb Számtalanszor hallotta az atlétikai pályán Máté Fanni Szabina, hogy ne úgy dobjon, mint egy kézilabdázó, és persze a labdás sportágban is figyelmeztették már, hogy nem gerelyt tart a kezében. Avagy ennyit arról, mennyire is hasonló a kézilabda és a gerely dobásának a mozdulata.
mate_fanni_szabina02
mate_fanni_szabina02
A 16 éves versenyző egy ideig azonban még szeretné összehangolni a két műfajt. Fanni elsős korában vette először a kezébe a labdát, és nagyon megszerette, viszont később atlétaedző is kiszúrta, mondván, érdemes lenne gerelyt ragadnia. A két sportág szépen megfért a szekszárdi fiatal életében, csakhogy tavaly nyáron nagy döntésre szánta el magát, és a Nemzeti Kézilabda Akadémiára költözött: „Mindig is a kézilabda állt közelebb hozzám, csapatsportban érzem otthon magam. Szerettem volna komolyabb színvonalon kézilabdázni, ezért is jelentkeztem tavaly az akadémia felvételijére. Örülök, hogy Balatonboglárra kerültem, annak ellenére, hogy nagyon tartottam a váltástól. Korábban még sosem éltem távol a családomtól. Viszont jóval könnyebben beilleszkedtem, mint vártam, a társak és az edzők is kedvesek és segítőkészek voltak.” Noha úgy érzi, hogy az elmúlt egy évben nem sikerült annyit fejlődnie a játékban, amennyit szeretett volna, a serdülőcsapattal megnyerte a bajnokságot, és az NB II-ben is elsőséget ünnepelhetett.
mate_fanni_szabina01
mate_fanni_szabina01
S mindeközben – nem csak úgy mellékesen – az atlétikai pályán szintén aratott. A korosztályában megnyerte az országos téli dobóbajnokságot, és legutóbb a júniusban rendezett versengést is. Az európai ranglistán a 12., csak kevésen múlt, hogy nem kapott helyet a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra utazó magyar küldöttségben. A NEKA-n támogatják, hogy Fanni az atlétikai pályán is szerepeljen. Amikor nincs meccs, elengedik a versenyekre. A képességeiről sokat elmond, hogy nemrég, a zalaegerszegi ob-n egy hét edzéssel a háta mögött győzött. „Kicsit furcsa persze, hogy a gerelyhajítás csak másodlagos szerepet kap az életemben, elvégre eredményes vagyok, de nekem a kézilabda az igazi. Nem tudom elképzelni, hogy kizárólag atletizáljak. Most még jól elfér egymás mellett a kettő, viszont előbb-utóbb dönteni kell. Nem kérdés, melyiket választom.” A jobbkezes játékos – aki irányítóként és balátlövőként érzi igazán jól magát – szeretne korosztályos válogatott lenni, és idővel elsősorban a felnőttek között bizonyítana később. Labdával.