UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-07-19 21:25

Ez a hajrá, magyarok!

A magyar válogatott elképesztő hajrával - egyik legjobbját sérülés miatt nélkülözve - megszerezte a bronzérmet a székesfehérvári U20-as férfi B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. Pór Péter együttese így feljutott az A osztályba.

Lakner Gábor A bronzmérkőzés tízperces csúszással kezdődött, mert az ötödik helyért megrendezett Hollandia–Fehéroroszország párharc csak két hosszabbítás után dőlt el az utóbbi csapat javára. A magyarok és a montenegróiak összecsapásának hatalmas tétje volt, hiszen a győztes az A divízióban folytathatta, míg a vesztes a B divízióban maradt. A találkozó első kosarát a hazai válogatott legjobbjának választott Perl Zoltán szerezte, s az első öt perc egyértelműen a Váradi Benedeket sérülés miatt nélkülöző magyaroké volt. Aztán következett némi rövidzárlat, és a montenegróiak nyolcpontos előnyre tettek szert.
magyarorszag_finnorszag
magyarorszag_finnorszag
A második negyedben tovább nőtt a különbség, a palánk alatti területet uraló montenegróiak már tizennégy ponttal is vezettek (17. perc: 23-37). A magyar csapat próbált kapaszkodni, de Krivokapics triplájával a nagyszünetre kialakult az addigi legnagyobb, tizenöt pontos különbség. Térfélcsere után sem változott a játék képe, a montenegróiak nem engedték tíz pontot belülre a becsülettel küzdő magyar csapatot. Már tizenhét ponttal is vezettek, a záró negyedre végül tizenhárom pontos maradt válogatottunk hátránya. Szinte reménytelen helyzetből indított óriási hajrát Pór Péter együttese, amely végre tíz ponton belülre került. Nagyszerű csapatvédekezés mellett Perl zsinórban három kosarat is szerzett, a csarnok pedig valósággal felrobbant, hiszen a magyar csapat két pontra zárkózott fel. Másfél perccel a vége előtt Révész kiegyenlített, majd Perl újabb kosarával már a magyarok vezettek – az ötödik perc után először. A hátralévő időben hihetetlen izgalmak közepette nem született újabb kosár, így válogatottunk győzött és feljutott az A divízióba. A magyar csapat elképesztő hajrával fordította meg a mérkőzést, amely harminc percen keresztül a montenegróiak dominanciáját hozta. Válogatottunk csak az első és az utolsó percekben vezetett, de ez már aligha zavar bárkit. Perl Zoltán újra kiemelkedő teljesítményt nyújtott, csapata pontjainak közel felét egymaga szerezte.

U20-AS FÉRFI B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR Mérkőzés a 3. helyért: Magyarország–Montenegró 68–66 (15–23, 14–21, 18–16, 21–6) Magyarország: Nagy B, Perl 32/3, Keller 5/3, Filipovics 5/3, Kővágó-Laska 2. Cs.: Bán 8/6, Révész 4, Peringer, Kósa 9/3, Andrássy 3/3. Edző: Pór Péter.