UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-07-22 19:03

Négyen mindent visznek

Németország Svédországgal, míg Franciaország Spanyolországgal találkozik az U19-es leány Európa-bajnokság elődöntőjében. A négy válogatott mindent visz, érmet szerezhet, miközben kvalifikálta magát az U20-as világbajnokságra.

Nagy-Pál Tamás Véget ért az U19-es leány Európa-bajnokság csoportköre Izraelben, már csak négy gárda küzd a fináléért. Németország tizedik alkalommal jutott elődöntőbe úgy, hogy ez a tizennegyedik tornája, ami természetesen elképesztő rekord.
spanyol-német u19
spanyol-német u19
Pedig rezgett a léc! A németek ugyanis meglepetésre 2-0-ra kikaptak Norvégiától, így az utolsó fordulóban csak a spanyolok elleni győzelemmel juthattak a legjobb négy közé. Rocío Gálvez öngóljával meg is szerezték a vezetést, de aztán Spanyolország mindent egy lapra feltéve támadott az egyenlítésért, ami végül nem jött össze. Pedig ha a csupán 17 éves Lena Pauels bombája vagy Laura Ortega fejese a kapuban köt ki, akkor most a norvégok lennének az elődöntősök. Norvégia peches volt. Hiába győzte le a favorit németeket, Anglia ellen még a három pont is kevés lett volna a továbbjutáshoz – ami amúgy össze sem jött, gól nélküli döntetlen lett a vége. Az angol és a norvég együttes egyébként érett játékot mutatott a tornán, de a három meccsen összesen jóval többet hibázott, mint a továbbjutók, így lemaradt az elődöntőről. Franciaország egyetlen gólt sem kapott még, hibátlan teljesítményével vitán felül a legmeggyőzőbb a kontinenstornán. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy könnyen a döntőbe juthat, hiszen a spanyolokat kellene legyőznie. Ahhoz pedig jobban kell játszania, mint Svédország ellen, amikor komolyan szenvedtek, és csak öngóllal sikerült nyerniük. Igaz, mindez még az első fordulóban történt, azóta már felvette a torna ritmusát a gárda. Ahogy a svédek is bizonyították, hogy nem véletlenül szorongatták meg a franciákat, hiszen készülhetnek a németek elleni elődöntőre. Végül a házigazdákról is illene pár szót ejteni - nem csak udvariasságból. Az izraeli női labdarúgás két éve mintha még nem is létezett volna: a korosztály Eb-selejtezőjének első szakaszában Horvátországtól (0-5), Azerbajdzsántól (0-5) és Ausztriától (0-8) is nagyon kikapott a válogatott. Ráadásul olyan ellenfelektől, amelyek később nem kvalifikálták magukat az Eb-re. Ahhoz képest az izraeli lányok most az első mérkőzésükön betalálták, és Dániától csak egygólos vereséget szenvedtek – a pontszerzés azért még nem jött össze a csoportkör végére sem, de vállalható vereségeket szenvedtek. A négy elődöntősnek egyébként máris van mit ünnepelnie, hiszen kvalifikálta magát az U20-as világbajnokságra. Pénteken viszont harcba szállnak, hogy eldöntsék: melyik két gárda küzdhet meg a kontinens legjobbja címért.