UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-07-26 15:32

Anna napi arany

Bondár Anna Európa-bajnoki címet szerzett a klostersi U18-as kontinensviadalon. A döntőben három szettben győzte le a hazai pályán játszó Jil Teichmannt. Ő a harmadik magyar, aki ebben a korosztályban nyert egyesben.

Pusztai Viola Bondár Anna csodás névnapi ajándékkal lepte meg magát: megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot. A tizennyolc éves teniszező a harmadik magyar, aki ebben a korosztályban aranyérmet szerzett a hagyományosan a svájci Klostersben tartott viadalon. Biztató előjel a jövőre nézve, hiszen az 1996-ban győztes Mandula Petra, és a 2005-ben diadalmaskodó Szávay Ágnes is később a világ élvonalába tartozott. Az MTK versenyzőjének 2013-ból, az U16-os Eb-ről már van egy ezüstje, azt Stollár Fannyval párosban nyerte. Tavaly az U18-as kontinensviadalon egyesben a tizenhat közé jutásért búcsúzott, párosban Barzó Lillával az elődöntőig jutott.
Bondár Anna, Európa U18-as királynője Forrás: huntennis
Bondár Anna, Európa U18-as királynője Forrás: huntennis
Bár 2015-ben még indulhat juniorversenyen, inkább a felnőttek között gyűjtögeti a pontokat. Azt tűzte ki maga elé célnak, hogy a nyár végére a 400. hely körül lesz a WTA-ranglistán, jelenleg az 570. Nagy lökést adhat neki a következő hetek kihívásai előtt, hogy a saját korosztályában ő lett Európa királynője. A legszorosabb meccsét a nyolc közé jutásért játszotta a spanyol Bucsa ellen: 5-7, 7-6, 6-3-ra nyert. A negyeddöntőben a wimbledoni döntős orosz Blinkovát egészen könnyedén győzte le 6-1, 6-2-re, a négy között a cseh Kolodziejovát 6-4, 4-6, 6-2-re múlta felül. A döntőt a tizenhat között Stollár Fannyt, majd az elődöntőben a junior-világelső cseh Vondroušovát búcsúztató svájci Jil Teichmannal játszotta. Az első szettet elvesztette, a másodikban sikerült egyenlítenie, majd a harmadikban csupán egy pontot engedett ellenfelének, így 2-6, 6-3, 6-1-re nyert, és lett Európa-bajnok. A fiúk mezőnyében Valkusz Mátét a negyeddöntőben legyőző Mikael Ymer bizonyult a legjobbnak. A fináléban 6-3, 6-2-re diadalmaskodott a spanyol Zapata-Miralles ellen. A svéd teniszezőnek nem ez az első Európa-bajnoki címe: 2012-ben az U14-esek között is az ő nyakába akasztották az aranyérmet. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a lányok párosversenyét a cseh Kolodziejová, Vondroušová duó nyerte, miután a döntőben két szettben legyőzte Gálfi Dalmát és Stollár Fannyt. A fiúknál német győzelem született: Sandkaulen és Wessels 7-6, 6-1-re győzte le az osztrák Erler, Haim kettőst. Utóbbi a nyolcaddöntőben éppen Valkusz Mátét és Szintai Dávidot ütötte el a továbbjutástól. Valkusz egyébként ebben az évben párosban Wesselsszel az Australian Openen, Sandkaulennel a Roland Garroson játszott elődöntőt. A pilzeni U14-es Eb-n egyesben a fiúk között a horvát Duje Ajdukovic, a lányoknál a lengyel Iga Świątek diadalmaskodott. Utóbbi Maja Chwalińskával párosban is nyert, a csehek pedig hazai győzelmet is ünnepelhettek: a Jiří Lehečka, Andrew Paulson kettős nem talált legyőzőre. Moszkvában az U16-osok viadalán egyesben dupláztak a csehek: Patrik Rikl és Anna Slováková is Eb-győztes lett. Párosban a lengyel Konrad Fryze, Kacper Żuk, illetve az orosz Oleszja Pervusina, Jelena Ribakina duó örülhetett a verseny végén. A részletes eredmények ITT megtekinthetők.