UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-07-27 21:24

Háromkoronás királylányok

A svéd válogatott a gólkirálynő Stina Blackstenius újabb remeklésével  3-1-re nyert Spanyolország ellen az Izraelben rendezett U19-es leány Európa-bajnokság döntőjében.

Nagy-Pál Tamás Az előjelekből messzemenő következtetéseket nem lehetett levonni az U19-es leány Európa-bajnokság netanjai döntője előtt. A svédek és a spanyolok is egy-egy vereséggel léptek tovább a csoportból, a második helyen, éppen egymás elődöntős ellenfeleitől szenvedve vereséget.
Blackstenius
Blackstenius
A fináléba egyaránt tizenegyesekkel jutottak, az egész viadalt nézve hasonló gólkülönbséggel (a spanyoloké 8-3, a svédeké 7-4). Korábban mindkét válogatott egyszer nyerte meg a kontinenstornát – ha nem számoljuk, hogy a háromkoronásoknak a „jogelőd” U18-ason is sikerült az aranyérmet megszerezni. Volt azonban egy, nem éppen elhanyagolható különbség a két alakulat között: a góllövőlistát vezető Stina Blackstenius. A skandináv csodacsatár eleddig négy gólt szerzett az Eb-n (a selejtezőtornákkal együtt már 18-at), amelyet már az első félidőben meg is toldott kettővel, ráadásul mindkét alkalommal fejjel. A 28. percben szöglet, nem sokkal később halálpontos beadás után maradtak le róla a védők, a 19 éves svéd pedig a kapuba bólintott (2-0). A spanyoloknak sokáig nem volt semmiféle válaszuk, elképzelés nélkül próbálkoztak, inkább csak felívelgették a labdát. Az esélyük már elszállni látszott, amikor a 81. percben Nuria Garrote húzta meg a jobb szélen, középre ívelt, Sandra Hernández pedig a kapu közepébe juttatta a labdát – stílszerűen fejjel (2-1). Borzasztó későn szépítettek azonban a spanyolok. A svédek nemcsak kibekkelték a hátralévő időt, hanem a 89. percben le is kontrázták ellenfelüket. Blackstenius ezúttal az előkészítő szerepét vállalta magára, nagyon megverte védőjét a bal oldalon, az alapvonalról középre gurított, Angeldal pedig a kapuba továbbított – nem fogják elhinni: lábbal (3-1). A svéd lányok ezzel Európa királynőinek vallhatják magukat, a spanyoloknak pedig az ezüstérem mellett maradt a gondolat, hogy pár hete az U17-es kiírásban ők nyertek – bár az a lányokat most csöppet sem vigasztalhatja.

U19-ES LEÁNY EURÓPA-BAJNOKSÁG, IZRAEL Döntő Svédország–Spanyolország 3-1 (2-0)