UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2015-07-29 10:54

A régi-új Tipográfia

A Tipográfia Testedző Egyesület 1903 óta íródó történelmének jelentős szelete volt a kerékpársport, s most ezt a szakosztályt az egykori versenyzők kiváló, fiatal tanítványaikkal indították újra. Ketten közülük az EYOF-on képviselik hazánkat, folytatva ezzel az olimpiai hagyományokat – szóval: ami új, az is régi és változatlan. Fogl Balázs „A pályakerékpárban többszörös korosztályos magyar bajnok Ferencz Soma szülei például itt, a Tipográfiában ismerkedtek meg. Az apuka kerékpározott, az anyuka íjász volt” – meséli Göbölyös Lászlóné Marika, az ügyvezető elnök, aki évtizedek óta lelkiismeretes munkájával tartja össze az egyesületet. S bár itt szűk családról beszél, a Tipográfia múltja a magyar sport családfájának számos ágára elér.

1903-ban a nyomdász labdarúgók alapította Typographia Sport Clubban a csapatsportoknak nagy hagyománya volt: röplabda, kosárlabda, vízilabda, strandröplabda, labdarúgás – valamennyinek női csapata is volt. Híresek voltak a „Tipo” atlétái, asztaliteniszezői, úszói, tornászai, olimpiai pontszerzők a kerékpárosai, világbajnokok és vb-érmesek a tájfutói és íjászai, nagymesterek a sakkozói. Mára az örökifjú íjászok és az asztaliteniszezők maradtak hírmondónak, bár ők jobb híján kénytelenek önmenedzselők lenni. A természetbarát-szakosztály teljesítménytúráin több százan vesznek részt. Az egyesület tehát a szabadidősport megrögzött támogatója, ám az újjáalakult kerékpáros-szakosztállyal visszalép a versenysport világába.

„Rusovszki Gábor, Kis György, Oetl Gyula, Ferencz Károly és sorolhatnám még a neveket, ahol megvan az egyesülettel a kötődés. Pócsföldi Ottó egykori tanítványai hozták most ide a gyermekeiket, és segítik őket minden megtett kilométeren” – meséli büszkén Göbölyös Marika, aki maga is szívesen járt és jár a versenyekre, s boldogan idézi fel például a Millenáris „betonteknőjének” hamisítatlan hangulatát.
sajop-verseny-kisgy-ruso
sajop-verseny-kisgy-ruso
Az átigazolásról, pontosabban a klubváltásról már az újjáalakult bringás szakosztály vezetője, Kis György számol be. Ha valaki az idény eleji eredménylisták után a június végi országos bajnokság végeredményit böngészi, a dobogósok között új nevet csak a klubok közt talál: a Bikeexpress-esek neve mellett zárójelben ez szerepel: Tipográfia TE. „Nem egyezett a Bikeexpress-vezetőség és a szülők álláspontja a klub működéséről és a versenyeztetésről, ezért került sor a váltásra. Idény közben nem egyszerű ez, a kerékpáros szövetség megújulása és az új vezetés segítette a törekvéseinket. Nem véletlen esett a választás a Tipográfiára, hiszen sokan ebben az egyesületben kezdtük. A célunk nem változott: szeretnénk a tehetségeknek megadni a versenyzési lehetőséget, s ehhez a Tipo megadja a szervezeti kereteket. A szülők feladata is változatlan, nagyon sokat segítenek az eszközbeszerzésben, a szállításban, a szállások intézésében. Ez a társaság azóta, hogy négy éve megalakult, egyre bővülő nagycsalád, ahol mindenki ugyanannyit tesz a közösségért. Versenypéldát mondok: az országúti ob-n az ifi D. Kovács Dávid győzelméhez nagyban hozzájárult Czéh Balázs önfeláldozó küzdelme és Peák Barnának a verseny utolsó szakaszában mutatott taktikus versenyzése. ”

Az eredményesség is változatlan: a nyarat négy országos bajnoki címmel (D. Kovács Dávid, ifiben kettő, Karl Ádám és Dian Ábel, serdülőben egy-egy) és számos ob-dobogós helyezéssel kezdte a csapat, aztán a Sajó Péter-emlékversenyen Czéh Balázs (Peák Barna hathatós segítségével) és Füri Márton hozta az aranyérmeket. Kapott Szonja mountainbike-elsőséget gyűjtött a Duna Maratonon és az XCO ob-n, Füri Márton ezüstöt a Salzkammergut Trophy-n, míg D. Kovács Dávid a nemzetközi mezőny elismerését is kivívta azzal, hogy a linzi VK-futamon a százötvenfős mezőnyben a 34. helyen zárt.

tipo-ob-2015
tipo-ob-2015
„D. Kovács Dávid jövőre fellép a már U23-as Karl Dávid, Csányi Hunor és Ferencz Soma mellé, így az elit-U23-as versenyeken is lesz az országúti szakág minden válfajában dobogóra esélyes kerekesünk. Elképzelhetőnek tartom, hogy további versenyzők érkezhetnek még – akár U23-ba is –, mint ahogy idén csatlakozott hozzánk júliusban a serdülő Christopher Neri” – összegez Kis György. A stáb nagy várakozással tekinthet a 2016-os esztendő U19-es országúti versenyei elé, hiszen a még jövőre is ifjúsági Peák Barna és Czéh Balázs mellé érkezik a többszörös U15 és U17-bajnok, EYOF-induló Karl Ádám és Dian Ábel, így nagy esély van az idei sikerek megismétlésére és nemzetközi szintű eredmények elérésére. A csapat tagjai már most helyet kaptak a magyar válogatott keretében. „Szép reményekkel tekintünk a lányok pályafutása elé, hiszen Oetl Dana, Karl Bianka és Kapott Szonja is korosztályának meghatározó szereplője” – teszi hozzá büszkén Kis. „Sikeresek vagyunk, de számunkra továbbra sem az eredmény a legfontosabb. Rusovszki Gábor barátomnak, a csapat vezetőedzőjének mondása az, hogy mi nem bajnokokat, hanem embereket nevelünk! Az eredmények is a csapaton belüli összetartásnak és a kemény, közös munkának köszönhetők. Fontosnak tartjuk, hogy mindennap van edzés, Rusovszki Gábor vezeti, de sokszor segít neki Tóthfalussy Tivadar. A Tipográfia ügyvezetői, valamint a szülők, Oetlné Edna vezetésével további szponzorok és támogatók után kutatnak nyomdai és egyéb vonalakon. A gyerekek pedig folytatják a négy éve megkezdett munkát – most már a Tipográfia szellemiségében és a piros-fekete-fehér, hagyományos Tipo-mezben…”