UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2015-08-06 17:22

Aranyra smaragd

Két sportág országos bajnoka, de a kajakban már a világon sincs nála jobb a korosztályában. Tud és szeret is egyedül edzeni, amúgy pedig korábbi válogatott sportoló édesanyja irányítja a felkészülését. Szabadidejében ásványokat, drágaköveket gyűjt, s immár a vízen sem adja aranynál alább. Ismerjük meg az algyői Kopasz Bálintot!

reb Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző lelkesen méltatta a 18 éves Kopasz Bálintot, aki a Montemor-o-Velhóban rendezett ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerzett K–1 1000 méteren. Sikere révén pedig újabb település, Algyő csatlakozott – immár kiemelkedő eredménnyel – a kajak-kenu legsikeresebb városaihoz.
kopasz_balint01
kopasz_balint01
Ahogyan a fiú, a szülők is térképre tették a sportágat nagyjából tizennégy éve. Kopasz Péter és neje, Kopaszné Demeter Irén keltette életre a kisvárosban a kajakot, s természetes volt, hogy a fiaik is belekóstolnak. „Anyáék túrákat szerveztek, és nyolcéves lehettem, amikor először hajóba ültem – kezdi a vb-győztes sportoló. – Azonnal megfogott a környezet, hogy a szabadban vagyunk, és ez az érzés máig megmaradt.” Mivel az édesanyja az elmúlt négy évben Szegeden edzősködött, megcsappant az Algyői Sportkör kajak-kenusainak a száma, jószerivel csak Bálint maradt. Így aztán az édesanya és a fia közösen, a válogatott edzőtáborokat leszámítva, partnerek nélkül készült fel a vb-re. Noha az meglehetősen gyakori példa, hogy az apa irányítja a fia vagy a lánya edzéseit, Bálinték verziója a fehér holló esete. A közös munka azonban – elmondásuk szerint – nem okoz gondot. „Nagyon egyszerű: amikor dolgozunk, egyikünknek sem jut eszébe, hogy erősebb kapocs is van közöttünk – ad képet a részletekről Kopaszné Demeter Irén. – Egyébként sincs anyáskodó természetem, Bálint pedig profi, pontosan tudja, mi miért történik. Persze, akadnak helyzetek, amikor nem vagyok képes hideg fejjel viselkedni. A válogatón például az elő- és középfutammal nem volt gond, de a döntőben nem mertem odanézni, és így volt ez a világbajnoki fináléban is.”
kopasz_balint02
kopasz_balint02
Az edző pedagógusként és szakemberként is erkölcsi kötelességének érzi, hogy a 16-18 éves tanítványokkal őszintén elbeszélgessen, életpálya lehet-e nekik a kajak, vagy sem, és utóbbi esetben inkább a tanulásra koncentráljanak. Bálintnak azonban nem hiába mondja évek óta: jó helyen van a lapát a kezében, sokra viheti. Mellesleg nem csak a hajóban alkot. Két sportág országos bajnoka, hiszen a Titán SC sportolójaként 2012-ben helyet kapott a minimaratonon-győztes csapatban, tavaly pedig atlétikában részt vehetett a középiskolás-világbajnokságon. „Soha nem fordult meg komolyan a fejemben, hogy atletizáljak, mindig is kajakozni akartam” – fogja rövidre az esetleges pályaválasztásra vonatkozó kérdést Bálint. Bár a következő évben szeretne nagyobb súlyt fektetni az iskolára és nyelveket tanulna, azért a címvédés már a fejében motoszkál. Viszont a szeptemberi korosztályos Európa-bajnokság nem, inkább pihenni szeretne. Édesanyja szerint Bálint kissé zárkózott, régi vágású gyerek, s azt már mi tesszük hozzá, hogy a hobbija is jól mutatja: egyedi figura. Kikapcsolódásként a hegyekbe készül, ugyanis ásványokat gyűjt, pontosabban – ahogyan fogalmaz – már a drágakövek felé fordult. A kajakos arany után smaragdra vágyik, így hamarosan a kincs egyetlen, Európában található lelőhelyére látogat.