UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-08-14 21:46

A norvégok kiütve

MUNKATÁRSUNK JELENTI SZKOPJÉBÓL. Nagyszerűen játszott az magyar leányválogatott a szkopjei U17-es Európa-bajnokság második csoportmeccsén Norvégia ellen. Hajdu János együttese már szünetben vezetett 21-14-re, végül 40-29-re diadalmaskodott. Vasárnap Szlovákia ellen a továbbjutás a tét.

Roska Emese Boglárka „Attól függ, hogy kézilabdázni vagy balettozni akarunk” – fejtegette a csapat előtt álló, norvégok elleni csoportmeccs lehetséges sikerének a titkát Hajdu János szövetségi edző a dánok ellen elszenvedett vereséget követően, a vacsora felett. A faultok hiánya ugyanis kissé közrejátszott abban, hogy a csapat kikapott a Szkopjéban zajló U17-es leány kézilabda Európa-bajnokság tán legnagyobb aranyesélyének tartott északiaktól az első csoportmérkőzésen.
hornyak_schmidt_szilvia_szovre
hornyak_schmidt_szilvia_szovre
Hogy a norvégok ellen mire lehetnek képesek a lányok, arra csak a péntek esti találkozó adhatott választ, viszont a csapatbuszon a Borisz Trajkovszki Sportcsarnokba utazva bebizonyították, ha balettet inkább nem vállalnak, zenés mulatságokon bármikor felléphetnének. Felszabadultan, lazán énekeltek, zengett a busz a mostanság népszerű „nótáktól”. Az edző, Bartalos Béla nem éppen lelkes híve Kisgrofó munkásságának, de Doki, azaz dr. Kisegyházi Attila bemondására – „ha nyerünk, énekelned kell” – lehet, hogy muszáj lesz megtanulnia. Érezhető volt, nem lesz itt gond, sikerre van ítélve a csapat. „Csak a nézését meg a járását” – kevés esély tetszett arra, hogy a rendre visszatérő dalsor bármelyik részletét szemügyre vegyék a norvégokon, hiszen a rivális gyors játékkal rukkolt elő. Ráadásul kimondottan jó felépítésű, magas kézilabdázók vártak a magyarokra. Nos, csak a norvégok mozizhattak, lehengerlően játszott ugyanis a magyar együttes. Hornyák Bernadett ellenállhatatlan volt, átlövőből vagy középről is rendre pontosan célzott, és Bartalos szavai is használtak, hiszen Hlogyik Petra bravúrvédésekkel adott tartást a csapatnak. A játékrész derekán Fodor Csenge percei következtek, zsinórban szerzett három találatával 12-7-re vezetett a Hajdu-csapat.
fodor_csenge_norge01
fodor_csenge_norge01
A norvégok meglepően pontatlanul kézilabdáztak, technikai hibák sorát követték el, amelyeket persze részben a magabiztos magyar csapat kényszerített ki. A rivális mester, Vigdis Holmeset hiába élt a lehetséges három időkérésből kettővel már az első harminc percben, mit sem használt. A magyar védelem a dánok ellen látottnál sokkal stabilabban állt a lábán, a szünet felé közeledve pedig Giricz Laura szórta meg magát (21-14). A tízperces pihenő után sem változott érdemben a játék képe, Hornyák 38. percben szerzett találata a „közte tízet” jelentette. Nem véletlen, hogy a dán szakmai stáb egyik tagja félmosollyal a szája szegletében szólt oda a lelátón Berta Sándor videósnak: mást se hallani, mint „goal, Hungary”, és hogy mennyivel jobban játszik a magyar csapat. Tény, kétség sem fért a pirosak sikeréhez, 40-29-re diadalmaskodtak Hajdu tanítványai. Hol van már az az este, amikor egy-két magyar játékosnak a vereség miatt eltörött a mécses? Joggal pacsiztak és ölelkeztek a lányok a pályán, a stáb tagjai pedig a kispad mellett, s persze a győztes együttes mestere is feldobottan értékelt. „Úgy játszottunk, ahogyan elterveztük – kezdte Hajdu. – Az elején akadt gond a védekezésünkkel, szerencsére azonban a kapusteljesítmény és a támadójáték kompenzálta. Reménykedtem a nagy különbségű sikerben, de mindenképpen büszke vagyok a lányokra, nagyszerű és rendkívül fontos győzelmet arattak." Már a csarnokon kívül egymás szavába vágva értékeltek a lányok. Hornyák szerint a dánok elleni vereség után nagyon motiváltak voltak, míg Háfra úgy látja, nagy szükség volt a sikerre. Giricz szerint a győzelemhez az is kellett, hogy sokkal inkább együtt legyenek, Klujber Katrin pedig egy ehelyütt kevéssé idézhető, ám a lényeget igencsak jól érzékeltető k betűs szóval foglalta össze, hogy mennyire jól játszottak. Nem is lehet vitatkozni vele. A szünnapot követően vasárnap, 19 órától Szlovákia ellen harcolhatja ki a továbbjutást.

LEÁNY U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE (MACEDÓNIA) D-csoport, 2. forduló. MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 40-29 (21-14) Játékvezetők: Nastase, Stunca (románok) MAGYARORSZÁG: Abuczki, Hlogyik, Suba (kapusok), Fodor 8, Giricz 5, Háfra 6, Hornyák 11, Hudák 1, Klujber 3, Kuczora 2, Kuti, Lakatos 2, Pacsirta 2, Pásztor, Sallai, Szabó. Szövetségi edző: Hajdu János NORVÉGIA: Bergum 4, Broch, Ellertsen 2, Fagerheim, Fossheim 2, Gabrielsen 2, Gronlund, Huse 1, Intelhus 5, Jacobsen 2, Mathiassen 4, Nestaker 3, Olsen 2, Pedersen 1, Soemme 1, Spurkland. Szövetségi edző: Vigdis Holmeset Kiállítások: 12, ill 10 perc Hétméteresek: 5/5, ill. 5/3

A csoport másik meccsén: Szlovákia-Dánia 14-31 A csoport állása: 1. Dánia 4 pont (64-44), 2. Magyarország 2 (70-62), 3. Norvégia 2 (64-67(, 4. Szlovákia 0 (41-66).