UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-08-15 09:53

Kirándulásból élsport

Dian Ábel az édesapjával közösen szervezett horvátországi kerékpártúra hatására kezdett el versenyszerűen bringázni. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja a hazai mezőnyben a korosztályában a legjobbak közé tartozik. A tbiliszi EYOF-on a mezőnyversenyben várt magától jó szereplést.

Pusztai Viola Dian Ábel akkor szerette meg igazán a kerékpározást, amikor édesapjával túrát szerveztek Horvátországba. A hazatérés után gondolkodtak el komolyabban arról, mi lenne, ha versenyszerűen űzné a sportágat. Felkeresték Garamszegi Lászlót, a korábbi kiváló országúti versenyzőt, aki akkoriban a Kőbánya TC-ben edzősködött. – Tetszettek az edzések, a sportág hangulata, ezért úgy döntöttem, belevágok – emlékszik vissza a kezdetekre a Tipográfia TE tizenhat éves versenyzője. – Ebben a közegben mindenki barátságos, a csapattársaimmal, sőt a mezőny többi tagjával is baráti viszont ápolok. A versenyek különlegesek, úgy szeretem az egészet, ahogy van.
Dian Ábel az országos bajnoki címét ünnepli
Dian Ábel az országos bajnoki címét ünnepli
Az eredmények sem maradtak el, hiszen az U15-ös korosztályban többszörös országúti országos bajnoknak mondhatja magát, s idén az U17-esek között is diadalmaskodott. Sőt, tavaly a hegyi ob-n szintén ő ért elsőként a célba. Arra nagyon büszke, hogy a korosztályos válogatott tagja, és számos nemzetközi versenyre eljutott már, amelyeken a középmezőny elején végzett. A következő megmérettetés a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon várt rá. Mindét számban indult: az időfutamban és a mezőnyversenyben. Miután sík területen zajlott a viadal, úgy gondolta, utóbbiban sprintbefutó lesz, abban pedig elég jó. Vérmes reményei nem voltak, csupán a nemzetközi versenyekhez hasonlóan a középmezőny elején szeretett volna végezni. A száz fős mezőnyben az 59. helyen ért célba. Példaképe a Tour de France többszörös pontverseny győztese, a szlovák Peter Sagan, mint mondja azért, mert ő is sprinter, nagyon eltökélt, akaratos, és ezek a tulajdonságok benne is megvannak. Ábel édesapja segítségével maga szereli a kerékpárját, ehhez jól jött az egyik korábbi hobbija a barkácsolás, amely manapság inkább a szerelésben teljesedik ki. Idén először nyerte el a Mol Új Európa Alapítvány támogatását. – Kerékszettre adtuk be a pályázatot, már meg is vásároltuk, ami nagyban segítette versenyzésemet az EYOF-on. Később a hazai és a nemzetközi viadalokon szintén a hasznomra lesz.