UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-08-16 21:41

Szlovákián át, a nyolcba

MUNKATÁRSUNK JELENTI SZKOPJÉBÓL. A D csoport zárásán Dánia húsz góllal megverte Norvégiát (37-17), és a vártnál valamivel küzdelmesebb meccsen, de a magyar csapat is nyert Szlovákia ellen (31-26), így a két győztes együttes jutott a legjobb nyolc közé a szkopjei U17-es Európa-bajnokságon. A középdöntőben Franciaország és Horvátország vár Hajdu János csapatára.

Roska Emese Boglárka Váratlan közjáték szakította meg a Dánia-Norvégia mérkőzést a D csoportban, hiszen néhány percre kialudtak a Borisz Trajkovszki Sportcsarnok fényei. Igaz, a reklámtáblák villogtak és a norvégok pechére az eredményjelző sem veszítette el az áramellátást, így vakítóan mutatta, hogy az ellenfél alig negyedórával a vége előtt 29-11-re vezet a szkopjei U17-es leány Európa-bajnokságon.
pacsirta_zsoka_schmidt_szovre
pacsirta_zsoka_schmidt_szovre
A magyar csapat szünnapon tartott edzésén is elsötétült rövid időre a terem, de annál jóval érdekesebb esetek is hátráltatták az együttes nyugodt felkészülését a csoportkör zárására. Az impozánsnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető hotel kényelmi hiányosságain nagyjából már felülemelkedett a küldöttség, azon viszont nehezen lehetett, hogy a szlovákok elleni, továbbjutásról döntő mérkőzést megelőző estén esküvőt tartottak a szállodában. Még hálásak lehettünk, hogy éjfélkor letekerték a hangerőt… A sofőr talán megérezte, hogy a lányok alig pihentek az éjszaka, s úgy „sietett a segítségükre”, hogy nem érkezett meg a busszal, amely elszállíthatta volna a őket a tréningre. Hajdu János szövetségi edző így kénytelen-kelletlen csendes pihenőt írt elő. Igaz, Fodor Csenge és Klujber Katrin eleve is az ágyat nyomta, hiszen éjszaka nem a muzsika, hanem vírusos fertőzés kellemetlen tüneti kínozták a két szélsőt. Mindez persze nem írta át az esélyeket: a magyar válogatottnak – különösen a 37-17-tel záruló északi találkozó után – kezében volt az esély a legjobb nyolc közé jutásra, s az előzetes eredmények alapján (a szlovákok 8 és 17 gólos vereséget szenvedtek eddig a csoportban) nem úgy tetszett, hogy a jövő évi ifjúsági világbajnokság házigazdája komoly akadályt jelenthet Lakatos Ritáéknak. Az eddig Klujber mögött jóval kevesebb lehetőséget kapó Kuti Bettina góljával indult az összecsapás, amelynek az első percei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy melyik a jobb csapat (a zöldmezes, természetesen). A nehéztüzérek, Háfra Noémi és Hornyák Bettina a büntetővonalról és a mezőnyből is pontosan céloztak, Suba Sára pedig ziccereket hárítva jelezte, számíthatnak rá. Már 9-3-as előnyre is szert tett a társaság, s bár a félidő közepétől felzárkózott a rivális, a magyar vezetés nem forgott veszélyben (16-14).
hornyak_bernadett_norge01
hornyak_bernadett_norge01
A második játékrész elején egyenlített Szlovákia (16-16), nem véletlenül sétálgatott Hajdu mester meglehetősen idegesen a magyar kispad előtt, egyszer az EHF-ellenőr nyugtatgatta. A kényszerpihenőre kárhoztatott Fodor és Klujber pedig néha a bírói ítéletek, néha pedig a társak rosszabb megoldásai után ugrált fel a helyéről. A magyar csapat szurkolótábora persze nem lankadt, a szülőkből álló csipetcsapat bezengte a csarnokot. Igaz, nem mindig sikerült elnyomni a szlovák drukkerek jóval kevésbé elegáns pfújolását. Fürti, azaz a masszőr, Schrenk Péter nem véletlenül ironizált, milyen sportszerűen biztatták a riválist... „Kiküzdöttük – értékelte a 31-26-os sikert a csarnokból kilépve Hajdu, aki néhány perccel korábban bővebben is kifejtette a véleményét. – Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, és igazunk lett. Biztosak voltunk a továbbjutásban, ezért kissé hiányzott a koncentráció. Kellemetlen játékstílusban kézilabdázott az ellenfél, alaposan megküzdöttünk vele. Örülök annak, hogy több lánynak tudtam lehetőséget adni, a többség pályára léphetett, ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy betegség miatt sem Klujber, sem Fodor nem állt a rendelkezésemre.” A betegeskedő Fodor Csengét édesanyja várta a gyenge gyomornak illő finomságokkal, míg pár lépéssel arrébb a többiek a meccsről beszélgettek. Szabó Kitti szerint kicsit már a következő fordulóra gondoltak, s némileg a tartalékolás gondolata élt bennük, ezért – ahogyan Pacsirta Zsóka mondta – maguknak tették nehézzé a mérkőzést. Giricz Laura úgy fogalmazott, örülnek a sikernek, de a középszakaszban jóval keményebb meccsek várnak rájuk. Bartalos Béla szerint azonban könnyebb dolguk lesz a lányoknak: a franciák ugyanis kézilabdáznak. Kedden a C jelű négyes második helyezettje, Franciaország, szerdán pedig a másik ágon győztes Horvátország vár rá a gárdára. Fontos eredmény továbbá, hogy a nyolcba kerüléssel a magyar együttes biztosította a helyét a 2016-os ifjúsági vb-n.

LEÁNY U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE D-csoport, 3. forduló MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 31-26 (16-14) Játékvezetők: Duplij, Kaverina (ukránok) MAGYARORSZÁG: Abuczki, Hlogyik, Suba (kapusok), Fodor, Giricz 1, Háfra 4, Hornyák 8, Hudák 1, Klujber, Kuczora, Kuti 3, Lakatos 5, Pacsirta 2, Pásztor 2, Sallai, Szabó 5. Szövetségi edző: Hajdu János SZLOVÁKIA: Gobonová, Hanzaliková (kapusok), Bajčiova 1, Holejová 3, Kostelná 3, Kovácsová, Nejedlíková 1, Popovcová 2, Raffasederová 1, Rajnohová 7, Solarová 5, Takáčová 1, Trunková, Usiaková 1, Venčuríková, Zemanovicová 1. Szövetségi edző: Marianna Nemčíkova Kiállítások: 4, ill 8 perc. Hétméteresek: 11/9, ill. 9/9 A D-csoport előző meccsén: Dánia-Norvégia 37-17 A csoport végeredménye: 1. Dánia 6 pont (101-61), 2. Magyarország 4 (101-88), 3. Norvégia 2 (81-104), 4. Szlovákia 0 (67-97). Középdöntő, a magyarok további programja: Augusztus 18. 17:00 Franciaország-Magyarország Augusztus 19. 17:00 Magyarország-Horvátország