UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-08-18 09:48

Kaliforniába jöttem

Kornakker Dániel szerencsét próbál a tengerentúlon. A WSHL-ben szereplő Long Beach Bombers csapata figyelt fel rá, és a tizenkilenc éves kapus úgy döntött, él a lehetőséggel. Mint mondja, így közelebb kerül nagy álmához, az NHL-hez.

Pusztai Viola „A Bombers sztárkapust igazolt Budapestről” – olvasható a szalagcím az amerikai junior Western States Hockey League-ben szereplő Long Beach Bombers hivatalos honlapján. Nos, ha Kornakker Dániel nem is egészen a fővárosból, hanem Székesfehérvárról teszi át a székhelyét a kaliforniai Lakewoodba, az előző idényben mutatott teljesítménye önmagáért beszél: az osztrák jégkorong juniorligában 94,07 százalékkal ő védett a leghatékonyabban. Így nem csoda, ha felkeltette a Tier II-es ligában szereplő csapat vezetőségének figyelmét. − Jól éreztem magam Fehérváron, nem gondolkodtam a váltáson, szóval nem én kerestem a lehetőséget, hanem az talált meg engem – mondja a tizenkilenc éves juniorválogatott játékos. – A Long Beach Bombers csapatmenedzsere és edzője, Chris White kérte, hogy küldjek nekik felvételeket, szerencsére az U20-as csapat összes EBYSL-meccse megtalálható az interneten, így azokat megnézték, és szóltak, hogy leigazolnának. Meglepődtem, amikor láttam, hogyan harangoztak be a honlapjukon, de örülök, hogy ennyire várnak.
Kornakker Dániel Székesfehérvárról a kaliforniai Lakewoodba költözik
Kornakker Dániel Székesfehérvárról a kaliforniai Lakewoodba költözik
Bár motivációt jelentett számára, hogy harcoljon a Fehérvár MOL Ligás csapatának kapusposztjáért, azért döntött mégis úgy, hogy a tengerentúlon folytatja a pályafutását, mert nagyobb lehetőséget lát a kitörésre. − Így közelebb vagyok a nagy célomhoz, az álmomhoz, azaz az NHL-hez. A WSHL tavaly még kevésbé volt keresett, de miután Tier II-es liga lett, jobb játékosokat szerződtettek a csapatok, ami a játékosmegfigyelők számát is növeli a meccseken. Velem is olyan szerződést kötött a klub, hogy ha idény közben az erősebb ligák valamelyikéből felfigyelnek rám, akkor elmehetek. A csapatnak tulajdonképpen nem az a lényeg, hogy minél tovább ott tartsanak, büszkék arra, ha a játékosaik a magasabban rangsorolt bajnokságok valamelyikébe igazolnak. A már említett Chris White a Bombers honlapján nem fukarkodott a dicsérettel, amikor Kornakkerről beszélt. A csapatmenedzser szerint a kapusnak nemcsak az előző idényben mutatott statisztikája remek, legalább ilyen fontos, hogy szorgalmas, tehetséges sportoló. Mellette szólt továbbá − a szakember szavaival élve − az, hogy  „igásló”, az elmúlt szezonban ugyanis 57 mérkőzésen lépett jégre. Ez azért fontos, mert a WSHL alapszakasza 52 mérkőzésből áll. − Nem nagyon tudok más ligát, amelyikben ennyi meccset játszanak az alapszakaszban. Elég kemény összecsapásokra számítok, svédek, oroszok is megfordulnak a csapatokban, és úgy néz ki, miután a Bombers másik kapusa inkább a tanulásra koncentrál, rám hárul majd a legtöbb feladat. De mindenekelőtt meg kell szoknom, hogy kisebb a pálya, ezáltal gyorsabb a játék. Minden bizonnyal a kapu mögötti játékban is fejlődöm kell, hiszen az ottani stílus magában hordozza, hogy sokkal többet kell kijönnöm a korongért. És az is fontos, hogy olyan angol kifejezéseket, szlengeket tanulhatok meg, ami segít a külföldiekkel való kommunikációban, ha úgy hozza az élet, hogy később újra itthon játszom.

Kornakker nem egyedül költözik Kaliforniába, hiszen az elmúlt két idényt a finn Mikkelin Jukurit U18-as csapatában töltő hátvéd, Gerencsér Dominik is vele tart. A Long Beach Bombers szakmai vezetésének figyelmébe ő ajánlotta a tizennyolc éves játékost, aki beleillett a klub elképzeléseibe. − Nagyon megbízható hátvéd, nem csinál felesleges, buta dolgokat. Tudja mi a feladata és mindig a csapat érdekeit nézi. Ez neki is nagy kiugrási lehetőség – mondta róla a kapus.