UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-08-18 18:24

Tanulságos 13.

Váradi Attila szövetségi edző szerint az U16-os fiú kosárlabda-válogatott csapattá érett a szófiai B divíziós Európa-bajnokságon, és minden mérkőzésen kihozta magából a legtöbbet. Az élmezőnyhöz képest van lemaradásunk, de az nem behozhatatlan.

Lakner Gábor A magyar U16-os fiúválogatott a tizenharmadik helyet szerezte meg a szófiai B divíziós Európa-bajnokság huszonnégy csapatos mezőnyében. Bemutatkozásként kifejezetten biztató volt a csapat teljesítménye, a társaság egy mérkőzést leszámítva mindenkivel szoros küzdelmet vívott. A torna után Váradi Attila szövetségi edzőt kértük értékelésre. „Az Európa-bajnokság előtt az volt a célunk, hogy a csapat minden mérkőzésen hozza ki magából a maximumot, amit sikerült is elérnünk. A fiúk a nemzeti színekhez méltó módon küzdöttek az egész tornán. Belépő korosztálytól elfogadható eredmény a tizenharmadik hely, de a lényeg úgyis az, hogy hová jutunk el az út végén, és hány jó játékost tudunk kinevelni a klubokkal közösen.” A szakvezetőt arról is megkérdeztük, miben lát lemaradást az élmezőnyhöz képest.
magyarorszag_u16
magyarorszag_u16
„Tagadhatatlan, hogy van pótolni valónk, ami azonban nem lehetetlen feladat. Az iskolázottságban vannak hiányosságok, a technikai képességeket mindenképpen fejleszteni kell. Sajnos azok egy részét nagyon kis korban kellett volna elsajátítani, tizenhat évesen már nem könnyű változtatni a beidegződéseken. Taktikai szinten nincs probléma, a döntéseket viszont gyorsabban kell meghozni.” Váradi úgy véli, a mindennapi testnevelésnek, valamint a kluboknál a TAO segítségével folyó minőségi edzésmunkának meglesz az eredménye, és a következő generációk egyre jobban megközelítik az élmezőnyt. „Hosszú utat jártunk be, mentálisan rengeteget fejlődtek a játékosok. Mind inkább csapattá értek, és nagyon pozitívan álltak a munkához, e tekintetben tehát nagyon elégedett vagyok. A gyerekek akarnak dolgozni, és ha komoly célt látnak maguk előtt, akkor ez így lesz a jövőben is.” Az Európa-bajnokságon kilenc mérkőzésből ötöt megnyert, négyet elveszített a magyar válogatott. Csapatunk 61,9 pontot szerzett meccsenként, ami a 19. helyre volt elég a mezőnyben. A lepattanózásban sajnos még kevésbé hoztak jó mutatókat a srácok, ebben az összevetésben a huszadikak lettek. Átlagban 62,1 pontnyi kosrat kaptak, amivel a rangsor közepén, a 13. helyen foglalnak helyet.

U16-OS FIÚ B DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZÓFIA Végeredmény 1. Észtország, 2. Lengyelország, 3. Svédország… 13. Magyarország