UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2015-08-19 09:38

Tekerés a térképre

Karl Ádám eredményeivel kétségkívül felhívta magára a figyelmet. A tizenöt éves országúti kerékpáros először a tbiliszi EYOF-on robbantott nagyot a mezőnyversenyben, majd a korosztályos Eb-nek is tartott rangos osztrák U17-es versenyen bizonyította: Európában ott van a legjobbak között. Nem kizárt, hogy hazánk neki köszönhetően kerül fel a sportági térképre…

Pusztai Viola „Ha az ember ránéz Ádira, aztán a többiekre, elmosolyodik, és azt hiszi, a kicsi majd beér valahol az utolsó bollyal. De eszméletlen erő van a gyerekben, ha odafigyelnek rá, ő tényleg visszahelyezheti a magyar országúti kerékpározást a világtérképre…” – ezt az üzenetet kaptuk a kerékpározást kívülről-belülről ismerő kollégánktól, miután Karl Ádám a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a mezőnyversenyben a kilencedik helyen ért célba.
Eszméletlen erő van a gyerekben…Fotó: Pignitzky Dorottya
Eszméletlen erő van a gyerekben…Fotó: Pignitzky Dorottya
A tizenöt éves versenyző bátyja, a szintén országúti kerékpáros Dávid hatására kóstolt bele a sportágba, s annyira megszerette, hogy amellett maradt. Bár nem ismerte az EYOF mezőnyét, így nem tudta, mire számíthat, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a résztvevők első harmadában végezzen. – Csupán másfél másodperccel értem be a győztes svájci Til Steiger mögött– mondja. − Sprintben nagyon erősnek bizonyult, így ha előbb robbantok, akkor sem biztos, hogy le tudtam volna hajrázni. Tbilisziben az európai országok legjobb tizenhét éven aluli kerékpározói vettek részt, így a kilencedik hely kiugró teljesítménynek számít. Különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy az ellenfelek sokkal jobb és a versenyhelyzetekhez ideálisabb körülmények között készülnek.  A kedvezőbb lehetőségek reménye miatt Ádám a csapattársaival együtt év közben egyesületet is váltott: a Bikeexpressből a Tipográfiába igazolt. Bár rengeteg biztatást kap szakmai berkekben, neki az igazi visszajelzést az eredményei jelentik. S hogy az EYOF kilencedik helye nemcsak kicsúszott eredmény, azt bizonyítja, hogy az U17-esek rendkívül rangos ausztriai versenyén, a Radjugentouron összesítésben az előkelő hatodik helyen végzett, hegyi összetettben a nyolcadik lett, sprint-összesítésben a tizedik, míg a pontversenyben a tizennyolcadik helyet szerezte meg. – A hatnapos versenyen sokáig a negyedik helyen álltam. Hegyihajrában és sprinthajrában is sikerült pontot szereznem. Nagyon szoros volt a viadal, csupán négy másodperc választott el a dobogótól. De a hatodik helyre így is nagyon büszke vagyok, és ezúton szeretnék mindent megköszönni az edzőmnek, Rusovszki Gábornak meg a csapattársaimnak is. Ha valaki jó szériába kerül, a kaszinóban sem áll fel az asztaltól. Ádám sem száll le az ausztriai verseny után hosszú időre a bringáról, hiszen viadalok sora vár rá. A hármas csapat, majd a páros időfutam országos bajnokságon is bizonyítana, ahogyan a több napos szlovákiai országúti versenyen is a tőle telhető legjobb teljesítményt szeretné nyújtani.