UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-08-19 19:50

Thrillermeccsel az elődöntőben

MUNKATÁRSUNK JELENTI SZKOPJÉBÓL. Végig kiélezett, rendkívül izgalmas mérkőzésen 32-29-re nyert Horvátország ellen a magyar leányválogatott a szkopjei U17-es Európa-bajnokságon, így megvalósította a célját, és az elődöntőbe jutott. A fináléba kerülésért pénteken Oroszország csapata vár a társulatra.

Roska Emese Boglárka Noha néhány játékos szülei a viadal kezdete óta hűségesen szurkolnak az U17-es leány kézilabda Európa-bajnokságon, Szkopjéban, nemrég új drukkerekkel bővült a magyar tábor. A csapat szállásául szolgáló hotelben ugyanis a pincérek többsége azzal engedte útjára a társaságot, hogy nekik szorítanak a horvátok ellen.
oromtanc_horvat_schmidt
oromtanc_horvat_schmidt
Rá is fért a biztatás Hajdu János együttesére, hiszen a középdöntő utolsó meccsén csakis a győzelem ért négy közé jutást, márpedig a játékosok és a stáb tagjai is többször elmondták, legalább elődöntős szereplésért utaztak a macedón fővárosba. A társulat már négy kemény mérkőzést vívott az elmúlt héten, de a legfontosabb összecsapás szerda délután várt rá. Azokkal a horvátokkal szemben, akik hibátlanul zártak a csoportkörben, előző este pedig kevéssel a lefújás előtt még döntetlenre álltak a kontinensviadal egyik favoritjának tartott Dánia ellen. Az északiak azonban, ha sokat hibázva is, de győztek, éppen annyira, mint a magyarok elleni Eb-nyitányon (33-30). Remélhettük hát, hogy a két órával kevesebbet pihenő, magát kihajtó rivális verhető ellenfélnek bizonyul. A délelőtti átmozgató edzésen elsősorban a kapusokat dolgoztatta meg a stáb, mert a szakemberek kíváncsiak voltak arra, ki hárítja a legjobban a lefelé irányuló lövéseket, hiszen a vetélytárs több kézilabdázója is szívesen operál ezzel a megoldással. A franciák ellen remekül teljesítő Abuczki Fruzsina lett a befutó, aki stílszerűen védéssel kezdte a mérkőzést. A következő percek azonban egyik oldalon sem a kapusokról szóltak, hiszen felváltva potyogtak a gólok. Hornyák Bernadett és Háfra egyaránt jól lőtte át a falat, Lakatos Rita remek testcsellel rebbentette szét azt, míg a jobbszélen Klujber Katrin a túloldali poszttárstól, Fodor Csengétől kapott pazar labdával élt tiszta helyzetben (6-4). Az Abuczki helyére érkező Hlogyik Petra hetest hárított, s három góllal megléptek a magyarok, így a játékkal maximálisan együtt élő horvát tréner, Ivan Jerkovic már a 14. percben időkérésre kényszerült. Az ellenfél felzárkózását látva hasonlót tett Hajdu is a 20. percben. A nagy tétnek megfelelően magas hőfokú meccset vívtak a felek, sokszor büntetőbe torkolltak a támadások. A horvátok előbb kevéssel a szünet előtt egyenlítettek, majd az utolsó percben – a találkozón először – átvették a vezetést (16-17). A pihenő alatt Hajdu remek utasításokat adhatott a lányoknak, ők ugyanis pazarul kezdték a második játékrészt, három, gyors egymásutánban lőtt góllal fordítottak. A játék képe összességében nem változott, a magyar együttes nem tudott jelentősen ellépni a szintén az elődöntőért küzdő horváttól.
hajdu_janos_frao
hajdu_janos_frao
A harmadik magyar kapus, Suba Sára védésekkel adott erőt a csapatnak, az ellenfél pedig folyamatosan futott az eredmény után. A rendkívül izgalmas összecsapáson végül is 32-29-re győzött a magyar válogatott, amelyre a pénteki elődöntőben (18 órától) Oroszország vár. A lefújás pillanatában persze féktelen öröm lett úrrá a lányokon, hosszú pillanatokig ugráltak a pályán, és az öltözőfolyosó is zengett a boldog kiáltásoktól. Miközben a fiatalok táncoltak, a szövetségi edző mosolyogva értékelt. „Azt kértem a lányoktól, hogy a horvátok küzdőképességben, lelkesedésben ne legyenek jobbak náluk. Összességében sikerült megvalósítani ezt. Volt, amikor kiválóan, olykor viszont elemi hibákat elkövetve játszott a csapat, de hát érthető ez, nagyon fiatalok még a játékosok, hiszen az U17-es korosztályról beszélünk. Hatalmas tettet hajtottak végre azzal, hogy bejutottak az elődöntőbe, minden elismerésem az övék.” Aztán lassan-lassan a lányok is visszaszállingóztak a pályára, de nehezen jutottak szóhoz. „Jobban akartuk a győzelmet – jelentette ki határozottan Suba. – Jól kezdtünk, és végig figyelmezetten játszottunk. Mindenképpen az elődöntőbe akartunk jutni, és hatalmas feszültség szabadult fel belőlünk.” Miközben a helyszínen szurkoló szülők végigpusziltak mindenkit, Hornyák Klujber norvégok elleni emlékezetes értékelését idézve azt mondta, nincsenek k betűs szavak arra, hogy milyen jól játszottak. Persze alig fújták le a meccset, a lányok már a következő feladatra gondoltak, és egyöntetűen kijelentették: ha már itt vannak, döntőt akarnak játszani. Bartalos Béla edző pedig rákontrázott: amennyiben az együttes megveri az oroszokat, nála, Balatonalmádiban buliznak….

Leány U17-es Európa-bajnokság, Macedónia, Szkopje. 2. középdöntőcsoport MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG (16-17) Borisz Trajkovszki Sportcsarnok, játékvezetők: Krkacsev, Kolevszki (macedónok) MAGYARORSZÁG: Abuczki, Hlogyik, Suba (kapusok), Fodor 2, Giricz, Háfra 9, Hornyák 9, Hudák, Klujber 5, Kuczora, Kuti, Lakatos 4, Pacsirta, Pásztor 3, Sallai, Szabó. Szövetségi edző: Hajdu János HORVÁTORSZÁG: Besen, Stevanovic, Ecimovic (kapusok), Dobric 2, Franusic, Horvat 1, Japundza 14, Jurlin, Kalcic 2, Kapetanovic 3, Karlovcan 1, Mikolic 2, Mrden 2, Papac, Pletikosic 2, Runje. Szövetség edző: Ivan Jerkovic Kiállítások: 8, ill 10 perc Hétméteresek: 6/6, ill 13/11