UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-08-20 11:13

Magyarok: hátul, hátrébb, még hátrébb

A prágai próbajátékon leszerepelt Kitl Miklós a legértékesebb magyar tizenkilenc év alatti futballista, ő Kővári Róbertet és Zsótér Donátot előzi a képzeletbeli dobogón. A környező országokban viszont egyikük sem rúgna labdába. Az összkép elkeserítő...

Nagy-Pál Tamás A mértékadónak tartott transfermarkt.de frissítette a magyar bajnoksággal kapcsolatos adatbázisát. Megnéztük, hogy az elmúlt hónapok teljesítménye alapján kit tartanak a tíz legértékesebb tizenkilenc éven aluli magyar játékosnak. A lista utolsó helye rögtön meglepetéssel szolgál, ugyanis Jancsó András (19) az NB II-es Sopron játékosa. A 125 ezer euróra taksált középpályás maga mögé utasította például a Wolfsburgba szerződött Bobál Gergelyt vagy az Újpest kiválóságát, Sallói Dánielt is.
Bobál Dávid
Bobál Dávid
Ráadásul ugyanannyit ért, mint az egy hellyel előtte tanyázó Vida Máté (19), aki a Vasas összes bajnokiján pályára lépett az idén, gólpasszt is jegyzett, pár napja pedig az olaszok ellen bemutatkozott az U21-es válogatottban. A középpályással nemrég beszélgettünk és elmondta, hogy többé-kevésbé elégedett eddig a szezonjával (ITT). Spandler Csaba (19) annyira nem lehet az, hiszen ebben az idényben még nem léphetett pályára a Puskás Akadémia színeiben. Ennek ellenére az előző évadból van 14 NB I-es meccs a lábában, és a korosztályos válogatottakban is megfordult már a védő. Ahogyan Bobál Dávid (19) is, bár szezonbeli remeklése eddig kevés volt ahhoz, hogy visszakerüljön a korosztályos gárdába. A Budapest Honvédból viszont kihagyhatatlan, még ha a négyből egy meccse rosszul is sikerült. Középső védő poszton ez is szép teljesítmény ennyi idősen. Fejlődéséről sokat elárul, hogy egy évvel ezelőtt még biztosan ikertestvére mögött szerepelt volna ezen a listán. A hatodik Sallai Roland (18) az első 150 ezer euróra értékelt labdarúgó. Több hazai szakember is esküszik rá, hogy a legnagyobb magyar ígéret. A Puskás Akadémia támadója legutóbb is nagyon okos gólt szerzett (erről ITT), és képességeiről az is sokat elárul, hogy a már fentebb említett olaszok elleni meccsen a keret legfiatalabb tagjaként volt kezdő. Azon a találkozón Berecz Zsombor (19) nem kapott szerepet, nem úgy a Vasasban: eddig mind a négy bajnokin kezdő volt. Az U20-as vb-n is játszott, nyilván annak is köszönheti, hogy az ötödik legértékesebb fiatalnak számít Magyarországon. Bobálhoz hasonlóan Lenzsér Bencének (19) szintén középső védőként sikerült felkerülnie a listára. A Paks bekkje is a szezon felfedezettjeinek egyike, eddig minden mérkőzést végigjátszott. Ahogyan alapember volt az U20-as világbajnokságon, úgy került be az U21-es csapatba is; meglepetés lenne, ha a korosztályos Európa-bajnoki selejtezők során nem kezdőként számolna vele Robert Kilin szövetségi edző. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára Zsótér Donát (19) fért oda, a Videoton futballistája jelenleg a Puskás Akadémiában szerepel kölcsönjátékosként. Illetve csak szerepelne, hiszen még nem lépett pályára az „őszi” szezonban, mert csigolyatöréséből lábadozik. Pedig tapasztalata van bőven, már 24 élvonalbeli bajnokin játszott, s azokon négy gólpassz fűződött a nevéhez. A korosztályos válogatottakban ugyancsak húzóembernek számít, a világbajnokságon két gólt is előkészített. A lajstromban Kővári Róbert (19) a második 200 ezer euróval, nem véletlenül: a Paks középpályása csupán 17 éves volt, amikor bemutatkozott a Pécs együttesében a magyar élvonalban. Zsenge kora ellenére már 43 meccses és hatgólos. Nem csoda, hogy a nyáron a paksiak lecsaptak rá, Csertői Aurél számít is a játékára. A Honvéd ellen kezdett először, és nyert a csapat.
Kitl Miklós
Kitl Miklós
Az első helyen 250 ezer euróval olyan játékos áll, akinek meglehetősen vegyes volt a megítélése az elmúlt hónapokban. Listánk legfiatalabb tagja, Kitl Miklós (18) ugyanis kiváló szezont zárt a Kecskemétben: tinédzserként 26 mérkőzésen lépett pályára, négy gólt jegyzett és három asszisztot is kiosztott. A Sparta Praha meg is nézte magának a nyáron, de egyetlen edzés után hazaküldte, mondván, nincs megfelelő erőnléti állapotban. A játékos elmondása szerint betegség után ment oda, amit megbánt (erről ITT), azóta pedig aláírt a Diósgyőrbe. Miskolcon eddig három mérkőzésen lépett pályára, de nem brillírozott, bár ez nem feltétlenül az ő hibája, mert az egész csapatnak pocsékul megy eddig, Bekő Balázs vezetőedző alatt inog a kispad. Azt, hogy Kitl becsült ára mennyit ér világviszonylatban, kár is taglalni (a legértékesebb 20 éven aluli a német Max Meyer, aki 13 milliót ér), de azért a környező országokban „körülnéztünk”, mekkora is a különbség. Bosznia-Hercegovina legértékesebbje Samir Radovac. Ő bár hazájában játszik, négyszer annyit ér, mint Kitl, de még a montenegrói Andrija Vukcevic is megelőzi a mi fiúnkat 200 ezer eurónyi differenciával. Az kisebb meglepetés, hogy a cseh Daniel Holzer csak 400 ezer eurós, de még így is messze az összes magyar előtt tanyázik. Az osztrák Valentino Lazaro és az ukrán Valeri Lucskevics két és fél, a szlovén Petar Stojanovic két, a román Cristian Manea másfél, míg a szlovák Martin Valjent egy milliót ér. Szégyenkezniük a szerbeknek sem kell a négy milliós Andrija Zivkovics miatt. Az talán nem is meglepetés, hogy a horvátok ígérete Tin Jedvaj már 8 millió eurós: ő a Bayer Leverkusent erősíti. Van még kérdés?