UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-08-23 17:41

Oroszveréssel búcsúztak

A hetedik helyen zárta a magyar U16-os leányválogatott a portugáliai Európa-bajnokságot, miután a torna utolsó mérkőzésén szoros végjátékban legyőzte az oroszokat.

Lakner Gábor Két csalódott csapat találkozott egymással, a mérkőzésnek ráadásul nem volt komoly tétje. Így fordulhatott elő, hogy a magyarok kezdőötöséből Juhász Dorka, Gereben Lívia és Czukor Dalma is hiányzott. Az összeszokottabbnak tűnő oroszok el is léptek a mérkőzés elején, válogatottunk azonban a negyed közepére felzárkózott. A szakasz utolsó öt percében kevés jó megoldást láthattunk, mindössze egy-egy kosarat szereztek a felek.
u16orosz
u16orosz
A második negyedet az oroszok kezdték jobban, de Lelik vezérletével sikerült az ötpontos hátrányból hatpontos előnyt varázsolni. Az ellenfél időkérését követően rendezte sorait és kiegyenlített, de a hajrá válogatottunké volt, amely négypontos előnnyel vonulhatott pihenőre. Térfélcsere után megérkeztek a pályára az addig pihentetett vezéregyéniségek is, segítségükkel a negyed közepéig sikerült megőrizni a párpontos vezetést. Az oroszok a szakasz közepén érték utol válogatottunkat, onnantól kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok. A döntés a záró negyedre maradt, Lelik triplával jelezte, hogy tétnélküliség ide vagy oda, csapatunk győzni szeretne. Sokáig felváltva hullottak a kosarak, egészen a hajráig kellett várni, hogy változás történjen: csapatunk zsinórban kilenc pontot szerzett, ezzel hatpontos előnyre tett szert egy perccel a vége előtt. Az oroszok már nem tudtak visszajönni a mérkőzésbe, így válogatottunk szerezte meg a győzelmet és az azzal járó hetedik helyet. A magyar válogatott az oroszok mumusa lett a korosztályban, hiszen azután, hogy az EYOF-on kétszer is legyőzte, az Európa-bajnokságon is jobbnak bizonyult a riválisnál.

U16-OS LEÁNY A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, MATOSINHOS (PORTUGÁLIA) Mérkőzés a 7-8. helyért Magyarország–Oroszország 71-64 (8-11, 24-17, 17-19, 22-17) Magyarország: Lelik 17/9, Boros 2, Mérész 8, Foitl 2, Barhács 12. Cs.: Bernáth 5/3, Pusztai 4, Soós, Radócz, Juhász 10, Gereben 5/3, Czukor 6. Edző: Magyar Gergely.