UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-08-26 09:57

Elszalasztott lehetőség

Nagyszerűen kezdete a magyar U16-os leányválogatott a portugáliai A divíziós Európa-bajnokságot. Az öt győzelmet aztán három vereség követte, így végül be kellett érni a hetedik hellyel. A játékosok szerint fizikálisan és mentálisan is elfáradtak.

Lakner Gábor A magyar U16-os leányválogatott a hetedik helyen zárta a portugáliai Európa-bajnokságot. Az előzetes célkitűzést – a nyolc közé jutást – sikerült teljesíteni, de a parádés kezdés után jobb teljesítményre számítottunk. Akárcsak a csapat tagjai. Első öt mérkőzését ugyanis magabiztosan nyerte válogatottunk, aztán a sorozatban elszenvedett három vereséggel elúszott előbb a négy közé jutás, majd a jövő évi világbajnoki részvétel is. A csapat rendre szoros végjátékot bukott el, a franciák két, a csehek négy, a lettek három ponttal tudtak nyerni. „A középdöntő utolsó mérkőzésének harmadik negyedében valami megtört. A lányok nem találták a franciák zónavédekezésének ellenszerét, így kétpontos vereség lett a vége. A folytatásban persze minden ellenfél ugyanazzal a taktikával próbálkozott ellenünk” – mondja Magyar Gergely szövetségi edző. A szakvezető a csehek ellen elveszített negyeddöntőről azt emelte ki, hogy az ellenfél az EYOF-on simán győzött ellenünk, ezúttal pedig – bár a végjátékot elbuktuk – sikerült szoros mérkőzést játszani velük. „Ez a két vereség lelkileg padlóra küldte a lányokat, így a korábban legyőzött lettek is nyerni tudtak ellenünk. Az utolsó mérkőzésre viszont felálltunk, és végül pozitív élménnyel zártuk a tornát. Az EYOF-on szerzett bronzérem és az Európa-bajnoki hetedik helyezés egyáltalán nem rossz eredmény, de jobbat szerettünk volna. Evés közben megjött az étvágyunk.”
U16spanyol01
U16spanyol01
A két kulcsjátékos, Juhász Dorka és Lelik Réka egymástól eltérő okát látja a megtorpanásnak. Előbbi szerint fizikailag, utóbbi szerint mentálisan fáradtak el, azért jöttek a vereségek. Vélhetően mindkettejüknek igaza van, hiszen a fiatalok ritkán játszanak kilenc mérkőzést tizenegy nap alatt. Saját – egyébként kiemelkedő – teljesítményüket önkritikusan értékelik, mondván, a játékukban előfordultak hullámvölgyek a sorozatterhelés miatt. „Közel két hónapot töltöttünk együtt, de egyáltalán nem untuk meg egymás társaságát. Szeretjük egymást, sikerült igazi csapattá kovácsolódnunk. Bár picit csalódott vagyok az eredmény miatt, összességében hatalmas élmény volt az Európa-bajnokság. Kevés időnk volt körülnézni, de eljutottunk az óceán partjára is, nagyon tetszett minden, amit láttam” – mondja Juhász Dorka. Lelik Réka kérésünkre összehasonlította az EYOF és az Európa-bajnokság légkörét: „Az EYOF-on egy sportág voltunk a sok között, míg az Eb-n minden a kosárlabdáról szólt. Kevesebb dolog vonta el a figyelmünket, képesek voltunk kizárólag a játékra koncentrálni. Portugáliában sokkal jobban éreztem magam.” Magyar Gergely szövetségi edzőnek van megoldási javaslata arra, hogyan lehetne hozzászoktatni a fiatalokat a sorozatterheléshez, és kiküszöbölni a hasonló váratlan megtorpanásokat: „Annak örülnék a legjobban, ha már az ősszel kezdődő idényben nemcsak az ifjúságiak és a juniorok között szerepelnének a játékosok, hanem hétről hétre az élvonalban is. Egyrészt rutint szereznének, másrészt a fejlődésüknek is jót tenne, ha folyamatosan erős ellenfelekkel kerülnének szembe. Persze, ez már a klubokon múlik.”

U16-OS LEÁNY A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, MATOSINHOS (PORTUGÁLIA) 1. Csehország, 2. Portugália, 3. Olaszország… 7. Magyarország