UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2015-08-28 23:49

Még Európa vezet

Elekes Emese a hetedik helyen végzett a szarajevói kadet-világbajnokság második női versenynapján. A magyar csapat érem nélkül zárta a viadalt, és 17. lett a 31 ország pontversenyében. Európa még élen áll a szakágban, bár ismét Japán volt a legeredményesebb, elvitte a legtöbb aranyat is, hármat. Két világbajnoka van Oroszországnak.

Szekeres István Mind a három magyar versenyző a nyolcaddöntőben kapcsolódott a küzdelembe a kadetvébé női viadalának második napján a szarajevói Amel Bečković Sportcsarnokban. Közülük egyedül Elekes Emese győzött, simán leiskolázva a horvát Brezecet: mögékerülés és két levitel mellett kétszer megkontrázta az ellenfél átemelési kísérletét. 10-0 lett a vége, technikai tus. Bognár Erika tisztes vereséget szenvedett az orosz Nyicenkótól. Vezetett is, de az ellenfél fordított, 1-2. A második menetben jól védte a lábát, az orosz hiába próbált beugrani, ő blokkolta. Maga alatt tartotta, de mögékerülnie sehogy nem sikerült. Aztán jött egy levitel (1-4), és azzal minden eldőlt. Az Eb-bronzérmes Nagy Bernadett láthatóan nem tudott mit kezdeni a hórihorgas, román Nitu méreteivel, az meg három kétpontossal elhúzott (0-6), s a végén már csak szépíteni sikerült (2-6), mögékerüléssel. A következő körben tajvani (!) ellenfél tusolta a románt, az pedig Bernadett búcsúját jelentette.
Elekes Emese Fotó: MBSZ
Elekes Emese Fotó: MBSZ
Elekes Emese a negyeddöntőben szintén 6-2-re maradt alul. Az ellenfél a kazah Tyemirtaszova volt. Miután technikai okok miatt a mérkőzést nem láttam, a részleteiről nem tudok beszámolni. Arról viszont igen, hogy az elődöntőben a kazahot technikai tussal, simán verte az orosz Marija Matusenko. Emese kiesett, de a nagy értékű győzelmével, és azzal, hogy „csak” pontozással kapott ki, a hetedik helyre rangsorolódott, amely számottevő, értékes helyezés. Csak az érdekesség kedvéért: a kazahot legyőző Matusenko a döntőben 84 másodperc alatt kapott ki tussal az ukrán Liszaktól, míg a Bognár ellen győztes Nyicenko 34 másodperc alatt vérzett el a fináléban az azeri Gurbanova ellen. De Nyicenko legalább eljutott a döntőbe, ami azt jelentette, hogy Bognár vigaszágra került. Megint keményen küzdött, de 4-0-ra kikapott a Puerto Ricó-i Ramostól. Na, tessék, már megint egy „egzotikus” ország! Érdemese lesz visszatérni rá.

A szakág világbajnoki tényei A női viadal két napján 31 ország 164 versenyzője lépett szőnyegre. A tavalyi adatok: 37/158. A helyzet ugyanaz, mint a kötöttfogásban volt, az idén kevesebb ország nevezett, de több versenyzőt küldött. Érmet 16, azok közül pedig aranyat is 7 ország nyert: Japán 3, Oroszország 2, Azerbajdzsán, Egyesült Államok, Franciaország, Svédország és Ukrajna 1-1. Tavaly 15 volt az érmes országok száma, aranyat pedig csak 4 szerzett.

Lehet, hogy még a sportban amúgy tájékozott olvasó is meglepődik: Puerto Rico és a birkózás? Hajjaj! Franklin Gómez szabadfogású felnőttvébén nyert ezüstöt, és lett első Pánamerikai Játékokon is, nem is olyan régen. Az országnak tehát van birkózókultúrája, s hogy Ramos legyőzte Bognár Erikát, abban nincs semmiféle megalázóan szenzációs. Tegnap a mexikói leányzó, Areli Pérez bravúros ezüstje kapcsán már feszegettem, hogy rohamléptekkel fejlődik a világ, mindinkább kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Most, a szarajevói női viadal pontversenyében India (34 pont) a nagyon előkelő, hatodik helyen végzett, maga mögé utasítva a sportági nagyhatalom Azerbajdzsánt (33). Kivételesen még Óceánia is feliratkozott a pontszerző kontinensek közé: az új-zélandi színekben birkózó Anastasiya Korzh ötödik lett az 56 kg-ban. A tíz súlycsoport helyosztóinak összesen hatvan lehetőségéből a legtöbbet (31) Európa ragadta meg, Ázsiának 21, az amerikai kontinensnek 7, Óceániának pedig egy szereplője küzdhetett éremért. Európa 12, Ázsia 6 és Amerika 3 országa volt érdekelt. Plusz hát persze Új-Zéland. Összesen tehát 22 ország szerepelt a helyosztókon, ami rendkívül magas szám, és jól mutatja a minőségi birkózás kiterjedtségét. A pontverseny dobogójára három kontinens vezető országa fért fel: 1. Japán 79 pont, 2. Oroszország 75, 3. Egyesült Államok 49. Érdemes megvizsgálni a földrészek éremtáblázatát is. Európa (10 ország) 22 érem – 6 arany, 3 ezüst, 13 bronz Ázsia (4 ország) 13 érem – 3 arany, 5 ezüst, 5 bronz Amerika (2 ország) 5 érem – 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz Európa tehát vezet. Még vezet. De Ázsiából nem küldött versenyzőt a női birkózásban kiemelkedő Kína, a nagyon erős Koreai NDK és Vietnam. Amerikából ezúttal sem voltak jelen a kubaiak, míg a nagy hagyományokkal és sikerekkel rendelkező Kanada csak gyengébb csapatot küldött, amelynek a tagjai közül senki nem jutott az első hatba. Ha mindenki eljött volna, aki számít, alighanem más lenne – stílszerűen – a leányzó „fekvése”.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ A női birkózás második versenynapja A magyar szereplők. 40 kg (11 induló): magyar nincs. 46 kg (16): magyar induló nem volt. 52 kg (18): Bognár Erika. 60 kg (17): Elekes Emese. 70 kg (16): Nagy Bernadett A magyar mérkőzések. Nyolcaddöntő. Alekszandra Nyicenko (orosz)–Bognár Erika 4-1, Elekes Emese–Dea Brezec (horvát) 10-0, technikai tus a 3:34. percben, Maria-Larisa Nitu (román)–Nagy Bernadett 6-2. Negyeddöntő. Anyina Tyemirtaszova (kazah)–Elekes Emese 6-2. Vigaszág. Gabriela Ramos (Puerto Ricó-i)–Bognár Erika 4-0 A nap bajnokai és a magyarok helyezése 40 kg: Jekatyerina Mihajlova (Oroszország), magyar induló nem volt 46 kg: Jui Szuszaki (Japán), magyar induló nem volt 52 kg: Lejla Gurbanova (Azerbajdzsán), 14. Bognár Erika 60 kg: Anzselina Liszak (Ukrajna), 7. Elekes Emese 70 kg: Denise Strom (Svédország), 12. Nagy Bernadett

A kadet-világbajnokságról eddig közölt beszámolóink 1. versenynap. Kötöttfogás 50, 54, 58, 63, 100 kg 2. versenynap. Kötöttfogás 42, 46, 69, 76, 85 kg 3. versenynap. Női birkózás 38, 43, 49, 56, 65 kg