UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-08-30 14:30

„Megyünk, és megnyerjük”

Szeptember 4-én kezdődik Almatiban a férfi U20-as vízilabda-világbajnokság. A magyar válogatott tagjaival az elutazás előtti héten, az ausztrálok elleni kétkapus meccs után beszélgettünk a Széchy uszodában.

Pusztai Viola Valahogy mindig Nagy Ádámnak jut az első kérdés. Persze, amikor az Európa Játékok előtt az U17-es vízilabda-válogatott tajgait leültettem a Hajós Alfréd Uszoda lelátójára, hogy riportot készítsek velük, természetesnek tűnt, hogy a csapatkapitányt szólaltatom meg először. Most meg gondoltam, segít válaszolni a jobbról és balról is érkező „mi fog történi?”-kérdésre az U20-as válogatottbeli csapattársainak.
A fiúk a vb előtti héten az ausztrálokkal gyakoroltak a Margitszigeten Forrás: waterpolo.hu
A fiúk a vb előtti héten az ausztrálokkal gyakoroltak a Margitszigeten Forrás: waterpolo.hu
„Nem hozott sok szerencsét” – kapom az őszinte választ a tizenhét éves bekktől, aki arra utal, hogy az ifjúságiak a hetedik helyen végeztek Bakuban. Persze erre kitör a nevetés, én meg inkább Kardos Gergelyhez fordulok, hogy arról érdeklődjek, mit szól a kapuskonkurenciához. Nem Vogel Somához, hanem az ausztrálok elleni kétkapus meccs alatt a magában rejlő képességeket felfedező Kolozsi Marcellhez, aki büszkén újságolta a társaknak, illetve a partról irányító Horkai Györgynek: „kapusként is jó vagyok”. „Az első két lövésnél még csak-csak, mert azok mellé szálltak, de a harmadik már betalált” – mondja Kardos, aki ezek szerint nem félti a posztját a szélsőtől. A szövetségi kapitány meg kapásból visszakérdezett: „miben még?” Erre voltam én is kíváncsi, de Marcell nem akart példát mondani. Ha ő nem beszél, beszélnek a társak, akik szerint nagyon szeret lőni, az ejtés és a pörgetett lövés különösen megy neki. Ebbe azért nem kevés irónia szorult, mivel az FTC játékosa éppen ezeket rontotta el a játék közben. Aztán tovább megy a szívatás, amelyből az is kiderül, Kolo nagyon jól táncol. A vízben.

A férfi U20-as  válogatott világbajnoki kerete:  Kardos Gergely, Vogel Soma – kapusok. Kalanovics Balázs, Kolozsi Marcell, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Vogel Simon, Zalánki Gergő – mezőnyjátékosok.

Váltsunk témát! A szeptember 4-én kezdődő U20-as világbajnokságnak otthont adó Kazahsztánban, pontosabban Almatiban még senki sem járt korábban a fiúk közül. Sok jóra nem számítanak, az a hír járja, hogy nem túl szép város. „Rosszabb, mint Grúzia? Még lehet, hogy vissza fogjuk sírni?” – jön a kétségbeesett kérdés. Tavaly a csapat nagy része ugyanis Tbilisziben nyert U19-es Európa-bajnoki ezüstérmet, de azon kívül túl jó emlékeket nem őriznek a városról.
Ők tizenegyen utaznak az almati vb-re Forrás: waterpolo.hu
Ők tizenegyen utaznak az almati vb-re Forrás: waterpolo.hu
„Arról nem akarok beszélni, felejtős – mondja a csapatkapitány, Sedlmayer Tamás, aztán mégis folytatja: „A szálloda és a kaja is borzalmas volt. Gurulós ágyak voltak a szobákban, valaki kitolta a folyosóra, és ott aludt.” Mindenki azt szeretné megtudni, hogy ki volt az, s mint kiderült, Kolozsi Marcell az ágytologatásban is nagyon jó. Aztán komolyra fordítják a szót, és Pohl Zoltán elmeséli, hogy az ételtől mindenki megbetegedett, ő tíz kilót fogyott az ott töltött idő alatt. Hasonlóra fel vannak készülve Almatiban is, már gondoskodtak a gyógyszerekről. Kalanovics Balázs a biztonság kedvéért a magyarok népi gyógyszerét, a pálinkát sem hagyná itthon. Manhercz Krisztián szerint inkább azon kellene aggódni, lesz-e WiFi a szállodában, mert fontos: „tartani kell a kapcsolatot a külvilággal”. Annál csak a csapat a fontosabb. „Nagyon egyben vagyunk, úgyhogy hajtás, pajtás, mindjárt kezdődik a vb – zárja a beszélgetést Sedlmayer. − Megyünk, és megnyerjük.”

A magyar válogatott csoportmérkőzései: Szeptember 4., péntek: Magyarország−Görögország 7.40 Szeptember 5., szombat: Kína−Magyarország 5.00 Szeptember 6., vasárnap: Magyarország−Japán 13.00 Szeptember 7., hétfő: Hollandia−Magyarország 10.20