UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-08-31 09:06

Álomból valóság

Botka Endre bekerült a románok és az észak-írek elleni Eb-selejtezőre készülő szűk válogatott keretbe. Ezt a célt tűzte ki maga elé a szezon előtt, és a Budapest Honvédban mutatott harcias játékával érte el. Fiola Attilával kell megküzdenie a kezdőcsapatért.

Nagy-Pál Tamás Kiváló esztendő van Botka Endre mögött. A Budapest Honvéd 21 éves védője egy évvel ezelőtt az akkor még NB I-es Kecskemétbe került kölcsönbe, ahol gyorsan húzóemberré vált, tavasszal vissza is rendelte a kiesés elől menekülő nevelőklubja. Május elseje óta nem volt olyan meccs, hogy ne szerepelt volna a kispestiek kezdőcsapatában. Tavasszal segített kiharcolni a bennmaradást, az új szezonban pedig már az NB I dobogójáért küzd.
Botka Endre
Botka Endre
Teljesítményére a Bernd Storck vezette válogatott szakmai stáb is felfigyelt: előbb az U21-es gárda olaszok elleni felkészülési mérkőzésén megkapta a csapatkapitányi karszalagot, most pedig bekerült a románok, illetve az észak-írek elleni Eb-selejtezőre készülő felnőttcsapat szűk keretébe. „Ennél jobban nem is alakulhatott volna az elmúlt évem – mondta vidáman a Magyar Futball Akadémia neveltje. – A szezon elején kitűztem célnak magam elé, hogy bekerüljek a felnőttválogatott keretébe. Boldog vagyok, hogy összejött, nagy álom vált valóra.” A kispesti szurkolók egyik nagy kedvence azért is büszke lehet, mert mostanában a klubja csak elvétve ad felnőttválogatottat. Vadócz Krisztián 2004-ben került be onnan a nemzeti tizenegybe, azóta csak Debreceni András és Vécsei Bálint húzhatta magára a címeres mezt – ketten együtt három alkalommal. „Ezért is rendkívüli a megtiszteltetés. Nevelőklubomat, a Honvédot képviselhetem. Sajnos, egyelőre csak egyedül, de megpróbálom a lehető legjobb színben feltüntetni.” A jobb oldali védő úgy érzi: Storck azért számít rá, mert védőként a támadásokból is kiveszi a részét, rengeteget fut és harcias. „Többször dolgoztunk már együtt a korosztályos válogatottakban. Rajta kívül Kalmár Zsoltot és Nagy Ádámot ismerem jobban, a többiekkel még csak meccseken találkoztam. Az biztos, hogy a kapitány remekül fel fog készíteni minket mindkét Eb-selejtezőre.”
Botka Endre1
Botka Endre1
Az viszont még egyáltalán nem az, hogy Botka pályára is léphet ezeken. „Fiola Attilával kell megküzdenem a jobb oldali védő posztért. A románok elleni találkozó igazi presztízsmeccs is, így nem lenne meglepetés, ha a tapasztaltabb poszttársamat tenné be. Baj akkor sincs, ha most nem játszhatok, hiszen van még időm beverekedni magam a csapatba.” Ettől függetlenül arra kértük, elemezze kicsit az esélyeket a románok elleni selejtező előtt. „Nehéz lesz, az biztos. A presztízs miatt plusz teher is lehet rajtunk, azt viszont a magunk javára kell fordítanunk. Inkább erőt és motivációt kell adnia annak, hogy az egész országért küzdünk. A harcias letámadás lehet a fegyverünk, amivel bármelyik válogatottat zavarba lehet hozni.” Végül elmondta: reményei szerint hat pontot szerez a két meccsen a gárda, de a néggyel sem lenne teljesen elégedetlen. Ebben sokan egyetértenek vele.