UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-09-01 14:10

Jövőmenők

Új sztár született a szingapúri ifjúsági úszó-világbajnokságon: az ukrán-török Viktorya Zeynep Güneş négy aranyéremmel és parádés idővel jelentkezett be esélyesnek a riói olimpiára. Az ausztrálok taroltak, ráadásul 15 világcsúcs született az Aquatic Centre-ben. Nemzetközi értékelés.

reb Bőven adtak munkát a statisztikusoknak a világ legjobb ifjúsági úszói a vasárnap zárult korosztályos világbajnokságon. A viadal ötödik kiadásán a versenyzők összesen 15 ifjúsági világrekordot adtak át a múltnak, s 38 világbajnoki csúcs is megdőlt. A megméretés sztárja a török Viktorya Zeynep Güneş lett, aki 200 m mellen jobb idővel győzött, mint a japán Watanabe Kanako a kazanyi felnőtt vb-n. A 2:19,64-es idő a világ negyedik legjobbja, és alig fél másodperccel marad el Rikke Möller Pedersen két évvel ezelőtt felállított felnőttvilágcsúcsától. Güneş ráadásul a 50 és 100 m mellen is győzött, továbbá 200 m vegyesen sem tudták utolérni.
Viktorya Zeynep Güneş
Viktorya Zeynep Güneş
A teljesítmény önmagában elég lenne, hogy felhívja a figyelmet a 17 éves úszóra, pedig még szót sem ejtettünk arról, hogyan került a félholdas országba a Poltavában született lány. A ifjú török csillag az ukrán Szolnyceva családban látta meg a napvilágot 1998 júniusában, és egészen a közelmúltig eszében sem volt országot váltani. Csakhogy az orosz-ukrán konfliktus miatt bizonytalanná vált helyzetben egy éve a hozzátartozóival a távozás mellett döntöttek. Több ország, így Egyiptom, Svédország és Törökország is szívesen látta volna őt, s végül az utóbbira esett a választása. „Amikor az oroszok jöttek, Jaltában voltunk, de azonnal visszafordultunk Poltavába, hogy összepakoljuk a holminkat – idézi a mértékadó swimvortex.com nevű szakportál Güneş egyik korábbi interjúját a Daily Sabah-ból. – Kijeven keresztül Isztambulba érkeztünk. Később tudtuk meg, hogy az uszodánkat megtámadták az oroszok, szóval örültünk, hogy eljöttünk. Oroszország ellenség, Egyiptom nem volt megfelelő számunkra, Svédország pedig túl hideg, Isztambul viszont gyönyörű.” A 2013-as junior és felnőtt vb-n még ukrán színekben versenyző eredeti neve napot jelentett, akárcsak a Güneş a törökben. A 17 éves úszó annak ellenére otthon érzi magát új hazájában, hogy gyorsan történt a váltás. Az pedig még inkább feldobja, hogy Törökország vágyik a nemzetközi sikerekre. A ígéretes versenyző láthatóan jól viseli a nyomást, hiszen először nyert aranyérmet korosztályos világversenyen a törököknek, s egyúttal a jövő évi riói olimpia egyik fő esélyesévé lépett elő a mellúszószámokban. Ha a fiúkat vesszük górcső alá, szintén tekintélyparancsoló teljesítményeket látunk. Az amerikai Michael Andrew 50 m háton diadalmaskodott, ráadásul ezüstérmet szerzett 50 m gyorson és 50 m pillangón. Összesen ötször állhatott fel a dobogóra, eggyel többször, mint a négy számban első orosz Anton Csupkov. Az éremhalmozó címet az ausztrál Kyle Chalmers is kiérdemelte: neki összesen hét medáliát akasztottak a nyakába (3-3-1), ötször a váltó tagjaként. Ahogyan két éve, a dubaji viadalon, ezúttal is Ausztrália végzett az éremtábla élén (kilenc aranyat szereztek a „kenguruk" a hét ezüst és három bronz mellett), az Egyesült Államokat és Oroszországot megelőzve. Nagy jóstehetség nem kell ahhoz, hogy kijelentsük: több mostani főszereplővel hamarosan a felnőttek krémjében találkozhatunk.