UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2015-09-04 18:18

Határmenti liga

Nemzetközi versenysorozatban mérhetik össze tudásukat a 16 éven aluli sportolók, amelyre a szervezők nem csak a válogatottakat várják. A cél, hogy minél több fiatalt megtartsanak a sportágban.

UP-info Szabadkán rajtol holnap a négyfordulós U16-os Euroliga, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy a korosztályt versenyben tartsa, és segítse az előrelépésben. A sorozat további állomásai: Szeged, Arad, Eszék. Egy-egy versenyen átlagosan ötszáz fiatal vesz részt.
euroliga2014legjobbak
euroliga2014legjobbak
A sorozatot három évre hozták létre, az ötletet az adta, hogy a négy városban rendszeresen rendeztek utánpótlás-versenyeket. A részvétel azonban alkalomszerű volt, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a tornákat összekapcsolják, az indulást pedig szabályokhoz és feltételekhez kötik. „Tizennégy-tizenöt évesen vész el a legtöbb gyerek a sportágban – mondja Katona Pál, a sorozat egyik szervezője. − Egyrészt akkor kerülnek középiskolába, más dolgokat tartanak fontosnak, mint korábban, vagy nincs sikerélményük. Másrészt tizenöt-tizenhat évesen kezdődik az aktív erőfejlesztés, akkor lépnek át a sportolók a serdülőből az ifik közé. Akik nem edzettek korábban súlyzókkal, és azt tapasztalják, hogy nincs esélyük az idősebbek és erősebbek ellen, hamar elvesztik a motivációjukat. Ráadásul ebben a korban csak a legtehetségesebbeknek van lehetőségük nemzetközi versenyzésre. Ezen szeretne segíteni az Euroliga.” A négy állomásból álló viadalon nemcsak az adott verseny dobogósait díjazzák, hanem a sorozat végén a legtöbb pontot gyűjtőkre is jutalom vár. A versenyeken az 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben született sportolók indulhatnak.

A menetrend Szeptember 5.: Szabadka Szeptember 12.: Szeged Szeptember 19.: Arad Október 24.: Eszék