UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-09-09 14:22

„Erősnek kell lennem”

Súlyos sérülést, teljes elülső keresztszalag-szakadást szenvedett Tóth Gabriella. A Győri Audi ETO KC 18 éves, felnőttválogatott játékosára fél év kihagyás és műtét is vár. A játékos összetört, de akárcsak az edző, Danyi Gábor, ő is bizakodó.

reb „Lelkileg nem vagyok most topon” – két hét múlva a 19. születésnapját ünnepli a Mosonmagyaróvárról nyáron a Győri Audi ETO KC-ba kerülő, győri nevelésű kézilabdázó, Tóth Gabriella.  Az ünneplés azonban valószínűleg egy cseppet sem foglalkoztatja, az sokkal inkább, hogy a vizsgálatok kimutatták, dr. Balogh Péter csapatorvos pedig ki is mondta a szomorú hírt: teljes elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, így műtét és fél év kihagyás vár rá. A fiatal, ám a nehéz helyzetben is profin viselkedő, a tavaly decemberi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a felnőttválogatottba is berobbanó irányító részletesen beszélt a peches esetről.
toth_gabriella_gyori_eto_kicsi
toth_gabriella_gyori_eto_kicsi
„A múlt hét csütörtökön az egyik csel során letapadt a térdem, és reccsent egyet. Pénteken az MR-vizsgálat kimutatta, hogy teljesen elszakadt a keresztszalagon. Tettünk próbált, hátha tudok térdgéppel játszani, de hétfőn, hasonló szituációban ugyanaz megismétlődött, így a műtét mellett döntöttünk.” A vezetőedző Ambros Martín segítője, Danyi Gábor elmondta, hogy teljesen ártatlan szituációban történt az eset, és ahogyan Tóth is jelezte, nem is biztos, hogy akkor szakadt el a keresztszalag: lehetséges, hogy már korábban, csak addig nem érezte. Mindenesetre tény, hogy szeptember 24-én operálják. „Nagyon bánt az egész, mert most már éreztem, hogy kezdek beilleszkedni a csapatba, ráadásul úgy ment a játék, ahogy szerettem volna. És a lehetőséget is mindig megkaptam!...” – tette hozzá csüggedten a sokra hivatott játékos. Danyi három éve, az ifjúságiak között dolgozott már Tóthtal, és hirtelen nem is emlékezett arra, hogy akár betegség miatt edzést mulasztott volna a tanítvány (nem is, korábban csak kisebb sérülései voltak, ennyire komoly sosem). „Gabika a maga fiatalos lendületével nagyon gyorsan és könnyen beilleszkedett a csapatba, ami pedig nem egyszerű, mégis csak a világ egyik legjobb együtteséről van szó – vette át a szót a tréner. – Mókás és életvidám, nem is vagyok biztos benne, hogy teljesen felfogta, mi történt vele.” Sérülés természetesen sosem jön jókor, de most különösen rossz időzítéssel történt. Danyi szerint rendkívül fontos, hogy Tóth már ne törődjön azzal, miért pont most alakult így, hanem fogadja el tényként, és arra összpontosítson, hogy a rehabilitációval mikor térhet vissza. Az irányító is úgy fogalmazott: „erősnek kell lennem, és minél hamarabb túllendülnöm a történteken”. Mi pedig készítjük a klaviatúrát, amikor azt írhatjuk: hosszú kihagyást követően hat góllal (lehet öt, de hét is), és remek játékkal tért vissza a Győrbe Tóth Gabriella.