UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-10-02 21:16

Arany és Fair Play-díj

Dósa Dániel élete első junior Világ Kupa-győzelmét aratta Győrben. Ráadásul a Törekvés SE – a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott – tinédzser tőrözője akár Fair Play-díjat is kaphatott volna azok után, ami a döntőben történt...

Pusztai Viola „Nem éreztem feszültséget, még csak nem is pörögtem rá a versenyre. A vívók, ha tust adnak, mindig kiabálnak, én meg csak akkor ordítottam, amikor megnyertem a Világ Kupát. Mi lesz, ha igazán komolyan veszem a versenyt?” – tette fel magának a költői kérdést a tőröző Dósa Dániel, aki Győrben aratta élete első junior VK-győzelmét. A Törekvés SE tizenkilenc éves vívója szerint a nyári felkészülés és a felnőtt világversenyeken való részvétel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezzel a remek eredménnyel kezdje a szezont:
Dósa Dániel a páston... Forrás: hunfencing
Dósa Dániel a páston... Forrás: hunfencing
– A világ- és az Európa-bajnokságon kiváló ellenfelek ellen olyan színvonalas asszókat vívhattam, amelyeket korábban csak a tévében, vagy a YouTube-on láttam. Az előző évaddal ellentétben az idén már tudatosan készültem a felnőttversenyekre, ami az eredményeken is meglátszott. A vb-n és az Eb-n is bejutott a 64 közé, ami a magyar férfitőrszakág helyzetében jó eredménynek mondható, ráadásul juniorként megelőzte idősebb válogatott csapattársait. Nincs rajta teher amiatt, hogy a közeljövőben tőle várják az eredményeket a felnőttek között, sőt örül, hogy ilyen fiatalon bekerült a nemzetközi körforgásba. – Úgy vagyok ezzel, ha a sors megadta nekem azt a tehetséget, amely jó vívóvá tesz, akkor miért ne élnék a lehetőséggel? Az edzőim mindig azt mondják, addig vívjak, amíg örömet okoz, és mivel jönnek az eredmények, élvezem a sportot. Még nem vagyok olyan technikás, mint a világ élvonalába tartozók, meg a versenyrutin, a tapasztalat is hiányzik, de az is megjön majd az évekkel. Azt mondja, az idei szezonban már inkább a felnőtt Világ Kupákon indul, valószínűleg a győri viadal volt az egyetlen, amelyen a saját korosztályában versenyzett. A ranglistahelyezése miatt nem kell aggódnia, bár ő egyáltalán nem bánná, ha a hazai mezőnyből valaki megelőzné, mert az azt jelentené: a többiek is hasonló eredményeket érnek el, mint ő a szezonnyitó versenyen. Győrben amúgy rendkívül erős mezőny gyűlt össze, az élvonalból csupán az olaszok hiányoztak. A franciák közül többen is elindultak azok közül, akiket Dósa feltétlenül le akart győzni. Ilyen volt például Enguerand Roger, aki az utóbbi két asszójukban borsót tört az orra alá. – Ha nincs a főtábla első körében a szintén francia Dronsart elleni 15–1-es győzelmem, akkor az elődöntőben a Roger ellen 15–7-re megnyert asszóm lett volna a legkönnyebb. Ami pedig a döntőben történt Chastanet ellen, azt még nagyon sokáig fogom hallgatni az edzőimtől… A franciával a márciusi maribori junior Európa-bajnokságon az elődöntőben találkozott, akkor 15–14-re legyőzte, s végül ezüstérmet szerzett. Most pedig – ha a franciákon múlik – az aranyérem mellé a viadal Fair Play-díját is kiérdemelte volna.
...és a dobogón Forrás: hunfencing.hu
...és a dobogón Forrás: hunfencing.hu
– Vezettem 6-1-re, egylámpás tust adtam, amit meg is ítéltek, de igazából a karján találtam el az ellenfelemet. Ő is azt hitte, megszúrtam, én meg szóltam neki, le kellene cserélnie a plasztront, mert valószínűleg átázott – megesik ha sokat vív az ember –, és érvénytelen felületen jelezte a tust. Már sokan mondták, egyszer megszívom, hogy ilyen sportszerű vagyok, de én szeretek tisztán versenyezni, úgy sokkal jobb nyerni. A franciák persze megköszönték a gesztust, azt, hogy figyelmeztettem a versenyzőjüket a cserére, a magyarok meg kicsit kuncogtak az eseten. Dani persze nagyon örült az aranyéremnek, már csak azért is, mert ezzel köszönthette fel születésnapján mesterét, Beliczay Sándort. Mint mondja, nem szeretne azon vívók közé tartozni, akik az érettségi után, az egyetemi évek alatt abbahagyják az élsportot. Szeptembertől a Corvinus Egyetemre jár, és még úgy is meglesz a kötelező kreditszáma, hogy viszonylag kevés órája van. Így több ideje juthat a vívásra, mint a középiskolában. A beiratkozást és a tárgyfelvételt már nyugodtan intézhette, miután elnyerte a Mol Új Európa Alapítvány támogatását, és az összegből megvásárolta az újabb szezon előtt a szükséges felszereléseket. – Az évkezdések alkalmával nem elhanyagolható tény, hogy mennyi időt kell eltölteni a vívóruhák beszerzésével. A támogatásnak köszönhetően ez már harmadik éve zökkenőmentesen zajlik, így mindig több időm jut a felkészülésre.