UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2015-10-02 20:32

Életre kelt jövőkép

A MAC Budapest és a Fehérvár AV19 is nagy számban számít a saját nevelésű játékosaira a jégkorong MOL Ligában. Előbbi a fiataljai aktív közreműködésével vezeti a tabellát, utóbbiból ketten az EBEL-csapatban is már bemutatkozhattak. Az UTÉ-ben és az FTC-ben kevésbé a fiataloké a világ.

Pusztai Viola Felnőttek a fiatalok, jövőképet kell kínálni nekik, és megadni a lehetőséget a bizonyításra – a Fehérvár AV19 és a MAC Budapest évek óta szisztematikusan neveli a jövő jégkorongozóit, és az idei szezon kezdetére mindkét klub eljutott addig, hogy már van kikre építeni például MOL Ligás csapatot. Mint ismert, a fehérváriak felnőttcsapata évek óta az osztrák bajnokságban játszik, s bár évről-évre hol kisebb, hol nagyobb szerepet kaptak a fiatal ígéretek az EBEL-ben, a szakmai vezetés úgy érezte, hiányzik egy lépcsőfok a juniorok és a felnőttek között. Ezért döntött úgy, hogy újra csapatot indít a MOL Ligában.
Sok a fiatal a MAC Budapest... Forrás: MAC Budapest
Sok a fiatal a MAC Budapest... Forrás: MAC Budapest
A MAC sem akarta elveszteni a tehetségeket, sőt motiválni akarta őket arra, hogy még keményebben dolgozzanak. Azzal, hogy részt vehetnek a MOL Liga idei szezonjában, újabb célt tűztek ki a budapesti klubban hokizó gyerekek elé: a juniorévek után van tovább, és az út nem valamelyik vetélytárshoz, vagy a jégkorong befejezéséhez vezet. De még mennyire nem! Hiszen az eddig lejátszott nyolc mérkőzésen tizenegy fiatal kapott lehetőséget Majoross Gergely vezetőedzőtől, közülük 6-7 játékos rendszeresen jégre lép a bajnokikon. A tavaly a Miskolci Jegesmedvékkel aranyérmet ünnepelt, kiváló hokis azért még elégedetlen csapata fegyelmével, illetve hullámzó teljesítményével, de elismeri, a 18-20 éves fiatalok nem okoztak csalódást, sőt, néhányan egészen kiemelkedőt nyújtanak. A rutinosabb társakkal kiegészülve ez annyit tesz, hogy a MAC Budapest jelenleg vezeti a tabellát, és a rendes játékidőben csupán a Fehérvár győzte le. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián nevelkedő fiatalok közül tizenketten erősítették az eddigi fordulókban a csapatot, és a liga legfiatalabb játékosát is a fehérváriak adják, a tizenhét éves Szita Donát személyében. A jó teljesítmények az EBEL-csapat szakmai stábjának figyelmét sem kerülték el: Szabó Krisztián és Szaller Márk személyében újoncot avatott az együttes az EBEL-ben. Természetesen ők a MOL Ligás meccseken is rendszeresen szerephez jutnak, egyelőre még kevesebb sikerélménnyel, mint a nagy vetélytárs, ugyanis a Fehérvárnak azért becsúszott egy-két vereség.
....és a Fehérvár AV19 MOL Ligás csapatában is. Fotó: Bán Olivér
....és a Fehérvár AV19 MOL Ligás csapatában is. Fotó: Bán Olivér
A MAC-ot azonban kedden 4-2-re legyőzte. A meccs után Énekes Lajos, a csapat edzője elismerően szólt a fiatalokról, s elmondta, kezdenek felnőni a feladathoz. Nem mellesleg visszajelzés volt nekik a győzelem: ha továbbra is keményen dolgoznak, akkor hasonló sikereket érhetnek el a szezonban. A MOL Liga többi csapata némileg kevesebb fiatalra épít. Az eddig két pontot szerző Dunaújvárosi Acélbikák jön a sorban. Nyolc ígéretes hokist állítottak az eddigi mérkőzéseken csatasorba, de ne feledjük, miután a főszponzor a tavalyi szezon közepén kihátrált a klub mögül, részben a saját nevelésű játékosaira kell támaszkodnia. Debrecenben is bíznak a fiatalokban, és eddig szépen gyűlnek a pontok a csapat neve mellett, amelyben hat 19-20 éves hokis rendszeresen szerepel, míg a tizennyolc éves kapus, Nagy Péter egyszer kapott lehetőséget a bizonyításra. Bár a DVTK-ban négy tizennyolc éves jégkorongozó ülhet le a nagycsapat kispadjára hétről-hétre, ez a szám az előzőekben említett csapatokéhoz képest csekély, ahogy az UTE három, és az FTC egy fiatalja is. A zöld-fehérek el is ismerték, hogy elég nagy a lemaradásuk az utánpótlás-képzésben, ezért is kötöttek együttműködési szerződést a Pesterzsébeti Farkasokkal, ahol, ha töretlen lesz a fejlődés, a jövőben olyan együttes épülhet a saját nevelésű játékosokra, mint most a MAC-ban.