UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-10-02 10:18

Ezüstös bemutatkozás

A magyar válogatott négy év után újra éremmel tért haza a korcsoportos Európa-bajnokságról. Az élete első világversenyén induló Márkus Molli Amina az U8-as korosztályban második helyezést ért el Porečben.

Lakner Gábor A horvátországi Porečben rendezték meg a korcsoportos Európa-bajnokságot, melyen tizennyolc magyar versenyző vett részt. Közülük az utolsó napon kettejüknek volt esélye az éremszerzésre, mellyel végül az U8-as leányok között induló Márkus Molli Amina élt. Élete első világversenyén 52 fős mezőnyben 7,5 ponttal ezüstérmes lett, ami nagyszerű bemutatkozásnak számít.
Márkus Molli Amina
Márkus Molli Amina
Krstulovic Alex sötéttel vereséget szenvedett a zárónapon, így végül az ötödik helyen zárta az U12-es korcsoport küzdelmeit. Még két magyar versenyző végzett az első tízben, Egyed Judit nyolcadik lett U16-ban, míg Gál Zsóka kilencedik helyezést ért el az U8-asok között. A verseny értékelésére Varga Pétert, a szövetség ifjúsági bizottságának elnökét kértük fel, aki ezúttal is a helyszínen instruálta a válogatott tagjait. „Előzetesen reménykedtünk az éremszerzésben, és a kívánságunk valóra is vált. Közel voltunk ahhoz, hogy egyből két érmet nyerjünk, de nem vagyunk elégedetlenek úgy sem, hogy végül egy lett belőle. Négy év után szereztünk újra érmet a korcsoportos Eb-n, így mindenképpen pozitívnak értékelem a szereplést. Több jó teljesítmény is akadt, az első tízben végzett versenyzőink pedig kiemelkedően sakkoztak.” Elmondta: rendkívül erős mezőnyben sikerült jól szerepelni, hiszen a hagyományosan eredményes szovjet utódállamok több mint kétszáz versenyzőt küldtek az Eb-re. „A megszokott riválisok mellett olyan országok is egyre erősebb utánpótlással rendelkeznek, amelyek egy évtizede még nem álltak magas szinten. Ilyenek például a lengyelek vagy a sportágba rengeteg pénzt ölő hollandok. A magyar utánpótlás felveszi velük a versenyt, ott vagyunk az élmezőnyben, de nagyon nehéz megtartani a pozíciónkat. Az eredmények alapján úgy gondolom, jó irányba tartunk, persze sok teendőnk van még.”

KORCSOPORTOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREČ A bajnokok és a magyar helyezettek Lányok. U8: Veronika Veremjuk (ukrán), 2. Márkus Molli Amina, 9. Gál Zsóka. U10: Galina Mironyenko (orosz), 36. Hegedűs Luca, 55. Palczert Hajnalka. U12: Jelizavjeta Szolozsenykina (orosz), 43. Ollé Rebeka Sára. U14: Anna Kocsukova (orosz), 32. Lengyel Andrea. U16: Anna-Maja Kazarian (holland), 9. Egyed Judit. U18: Nino Komeriki (grúz), 39. Egyed Viktória, 44. Árvai Eszter. Fiúk. U8: Mikej Navumenka (fehérorosz), 42. Palczert Mátyás. U10: Ilja Makovejev (orosz), 30. Borhy Marcell, 70. Kozsik Bende Barnabás. U12: Kirill Subin (orosz), 5. Krstulovic Alex, 41. Hegedűs Dominik, 91. Palczert Botond. U14: Szergej Lobanov (orosz), 19. Bohus Ádám. U16: Leonid Sawlin (német), 28. Ugróczki Péter. U18: Ali Marandi Cemil Can (török), 29. Juhász Ármin.