UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-10-06 11:55

Örömjáték

Az U18-as válogatott Jankó Flóra átmenetileg szüneteltette a játékot, a 3x3-as válogatott meghívójának hatására azonban úgy döntött, visszatér a pályára. Az Európa-bajnoki címmel zárult kaland hatására mára jobban élvezi a kosárlabdázást, mint valaha.

Lakner Gábor Nemrég számoltunk be a korosztályos válogatott Kiss Virág – remélhetőleg csak átmeneti – visszavonulásáról. Nyáron úgy tűnt, Jankó Flórát is elveszíti a sportág, azonban a 3x3-as Európa-bajnoki selejtezőkre – összehangolt rábeszélés hatására – visszatért. Az Európa-bajnoki címmel zárult kalandot követően a nagypályás kosárlabdát is újra élvezi, és nagyobb lelkesedéssel pattogtatja a labdát, mint valaha. „A junior országos bajnokság döntőjében jöttem rá, hogy már nem tudok teljes szívemből játszani – mondja a visszavonulásról Jankó Flóra. – Félgőzzel semmit nem szeretek csinálni, ezért megbeszéltem a klubommal, hogy szüneteltetem a játékot. Nem zártam be magam mögött végleg a kaput, de csak akkor szerettem volna visszatérni, ha azt érzem, hogy iszonyatosan hiányzik a játék.” A szünet nem tartott sokáig, hiszen Földi Attila szövetségi edző éppen játékost keresett az U18-as 3x3-as válogatottba, Flóra pedig úgy döntött, belevág a kalandba.
3x3
3x3
„Váratlanul ért a felkérés, ugyan mindig is nagyon tetszett a három a három elleni játék, semmit nem tudtam arról, hogyan lehet bekerülni a válogatottba. Kedvem ugyan volt kipróbálni, arról azonban nem voltam meggyőződve, hogy erővel is bírni fogom. A félelmem igazolódott, az első edzésen már a bemelegítés után kidőltem. A nagyszerű közösség azonban átlendített a holtponton, és nem adtam fel. Minden edzésen meghaltam, de annyi szeretetet kaptam az edzőtől és a csapattársaktól, hogy az mindennel felért. Már akkor eldöntöttem, hogy folytatom a kosárlabdát, és alig vártam, hogy a selejtezők után visszatérjek az MTK-ba.”

Így látta a mester „A történet azzal kezdődött, hogy Horváth Krisztina keze sajnos eltört a világbajnokságon, ezért rá nem számíthattam az Eb-selejtezőkön. Nekiláttam hozzá hasonló játékost keresni, Flóra pedig mindenben megfelelt a követelményeknek – mondja Földi Attila, a 3x3-as U18-as leányválogatott szövetségi edzője. – Bevallom, motivált a feladat, hogy visszacsábítsam a kosárlabdapályára. Aho Nina sokat segített, egy iskolába jár Flórával, így többször is beszélt vele a visszatérésről. Úgy gondolom, a válogatottban uralkodó hangulat döntő szerepet játszott abban, hogy Flóra újra elkezdett kosárlabdázni. Nyilván a sikerek sem voltak mellékesek, és mi is igyekeztünk önbizalmat önteni bele. Örülök, hogy újra lelkesen játszik, és végül nem veszett el a sportág számára. Most azon gondolkodom, hogyan lehetne Kiss Virágot rábeszélni a folytatásra…”

A 3x3-as kirándulás Európa-bajnoki címmel zárult, ami Flórának már csak hab volt a tortán: „Az első mérkőzés elveszítése után azért elgondolkodtam, hogyan lesz ebből érem. Az első győzelem aztán visszaadta a hitet, és a spanyolok legyőzése után már azt is éreztem, hogy nyerhetünk. Az Eb-győzelem után két hétig rózsaszín ködben lebegtem, az iskolában sem tudtam figyelni semmire, mert folyamatosan a siker körül jártak a gondolataim. Azóta is nagyon jól érzem magam, a klubomba visszafogadtak, sok játéklehetőséget kapok. Úgy élvezem a játékot, mint még soha.”