UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-10-09 10:17

„Rettenetes” Molli

Márkus Molli Amina a dobogó második fokára állhatott fel élete első világversenyén. A nyolcéves kislány nem viccel, komoly célokat tűzött maga elé a sakkban: nemzetközi nagymester és világbajnok akar lenni.

Lakner Gábor A hódmezővásárhelyi Márkus Molli Amina nagyszerű versenyzéssel ezüstérmes lett a horvátországi Porečben megrendezett korcsoportos Európa-bajnokságon. Az U8-asok között népes mezőnyben, 48 riválissal megküzdve ért el második helyezést úgy, hogy a kilencfordulós viadalon kizárólag a későbbi győztes ukrán Veronika Veremjuk tudta legyőzni. A hagyományosan erős orosz sakkiskola négy képviselőjével is találkozott, ők összesen egy döntetlenre voltak jók ellene.
Márkus Molli Amina
Márkus Molli Amina
A remek szereplés még a nyolcéves leány edzőjét, Tőkés Jánost is meglepte. Két éve foglalkozik Mollival, azalatt akkora fejlődést produkált, amekkorát mások három-négy esztendő alatt. „Az iskolai foglalkozásokon ismerkedtem meg Mollival. Amikor az oktatás elején egyszerű kérdéseim voltak, mindenki tudta a választ. Aztán ahogyan nehezedtek a feladványok, egyre kevesebb kéz lendült a magasba, de Mollié mindig köztük volt. Észrevettem, hogy nagyon könnyen tanul, így elhívtam a másik iskolában tartott foglalkozásaimra is. A heti három edzés hatására ugrásszerűen fejlődött, kisebb versenyeken is jól szerepelt, és akkor már láttam, hogy kincset találtam.” Molli azóta, négyfős csapat tagjaként, heti öt alkalommal három órát gyakorol, az Európa-bajnoki részvételt pedig az országos bajnokságon elért második helyével vívta ki. A kontinensbajnokság alatt interneten tartotta a kapcsolatot az edzőjével, aki mindig felkészítette a következő napi ellenfélre. Molli megfogadta a tanácsokat, és jól alkalmazta a javasolt megnyitásokat. „Türelmes, szereti a hosszú játszmákat. Komoly küzdőszellemmel büszkélkedhet, amelynek köszönhetően hátrányos állásokat is rendre megfordít. Képes sokáig koncentrálni, erőssége pedig az átmenet a középjátékból a végjátékba” – jellemzi tanítványát a mester. A mindennapi életben bájos és kedves kislány a táblán nem ismer könyörületet, osztálytársai el is nevezték „Rettenetes” Mollinak. Egyáltalán nem vette zokon, sőt, nagyot mosolygott a becenév hallatán. A sakkozás mellett szeret olvasni, igaz, a könyvek között néha azért felbukkan egy-egy sakkról szóló mű is. Persze megpezsdült az élet körülötte: az Európa-bajnoki ezüst után az iskolában külön köszöntötték, s azóta már túl van élete első szimultánján is. Meghívást kapott a Központi Sakkiskolától, és izgatottan készül a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválra. Örömét leli a sakkban, de komoly célokat tűzött ki maga elé: nemzetközi nagymester és világbajnok akar lenni. Édesanyja elmondta, apró lépésekkel haladnak az álmok beteljesítése felé. Az elsőt már megtették.