UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-10-11 16:58

Négyszemközt Karpovval

Gledura Benjámin az orosz sakklegendával, Anatolij Karpovval mérkőzhet meg a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon. A 16 éves magyar sportoló a korábbi világbajnok ellen is bátor játékot tervez.

Lakner Gábor Különleges lehetőséghez jutott a 16 éves Gledura Benjámin: a férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának, Polgár Juditnak köszönhetően a sportág legendájával, Anatolij Karpovval mérkőzhet meg. A világ-, és sakkolimpiai bajnok orosz nemzetközi nagymesterrel a budapesti Világsakkfesztivál keretében október 17-én sorra kerülő négyes tornán ül egy asztalhoz a 18 éven aluliak világranglistáján jelenleg 15. helyen álló sakkozó.
karpov
karpov
A Highlander-kupán kétszer tizenöt perces rapidpartik várnak a résztvevőkre, akik közül a győztes mindent visz: az első helyezett hatmillió forintnak megfelelő euróval gazdagszik. A torna másik két résztvevője a 2004-es világbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és az olimpiai ezüstérmes Balogh Csaba. Gledura Benjámin hat napot kifejezetten Anatolij Karpov ellen készül, bár azzal tisztában van, hogy a 64 éves klasszist nehéz lesz bármivel is meglepni. Mindenesetre a rapidjátszmák sajátosságát kihasználva azért megpróbálkozik vele. Az elemzésben segítséget nyújt az a Pintér József, aki korábban többször összecsapott Karpovval – igaz, legyőznie nem sikerült. „Óriási lehetőség és nagy megtiszteltetés, hogy Anatolij Karpovval mérkőzhetek meg. Egyáltalán nem vagyok megilletődve, sokkal inkább feldobott, amikor megtudtam, hogy ki lesz az ellenfelem. Nem változtatok a stílusomon, ellene is bátran játszom, beleadok mindent, ami a csövön kifér” – mondta a 16 éves versenyző, aki úgy érzi, nincs veszítenivalója.
gledura3
gledura3
Benjámin édesapja, Gledura Gábor elmondta, a Világsakkfesztivált szervező Polgár Judit korábban jelezte, hogy arra a hétvégére ne szervezzenek más programot, mert fontos szerepet szán a fiának. Akkor azonban még nem sejtették, kivel is ülhet egy asztalhoz. „Abban természetesen mindig is bíztunk, hogy Benji saját jogán előbb-utóbb a jelenkor nagymesterei ellen játszhat. Arra azonban álmunkban sem gondoltunk, hogy egy olyan legendával is szembekerül, mint Anatolij Karpov. Amikor az edzők elővették az archívumot, 1965-ig visszamenőleg találták meg a lejátszott mérkőzéseit. Én akkor születtem… Bámulatosak az eredményei, mindent tud a sakkból, és ahogy a fiunk, mi is izgatottan várjuk az összecsapást.” A Világsakkfesztivál részletes programja és időbeosztása megtalálható az esemény honlapján: http://globalchessfestival.com/

Anatolij Karpov Orosz nemzetközi nagymester, 1975 és 1985 között egyedüli világbajnok, 1993 és 1999 között a FIDE világbajnoka. Csapatban hatszoros, egyéniben háromszoros sakkolimpiai bajnok, kétszeres sakkcsapat-világbajnok, csapatban négyszeres Európa-bajnok. Háromszoros szovjet bajnok, ifjúsági Európa-bajnok és junior-világbajnok. Kilencszer kapta meg az év legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőjének járó, sakk Oscar-díjat. A statisztikák szerint 166 sakktornán végzett az élen, nála többször senki nem nyert versenyt. Legmagasabb Élő-pontszáma 2780 volt. A sakk népszerűsítéséért tett erőfeszítései szintén kimagaslóak. Oroszország határain belül és kívül több mint ötven sakk-klubot alapított. A világon több mint húsz sakkiskola viseli a nevét. Több cikket és könyvet írt, válogatott játszmáit és műveit a világ több országában kiadták. Utoljára 2006-ban sakkozott hazánkban, amikor Miskolcon nyolcjátszmás rapid-párosmérkőzést játszott Lékó Péterrel.