UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-10-17 20:25

A jövő diadala

Gledura Benjámin parádésan játszott a Világsakkfesztiválon megrendezett Highlander-kupán. A 16 éves magyar legyőzte az orosz világklasszist, Antolij Karpovot, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot pedig túlórára kényszerítette.

Lakner Gábor Beteljesítette küldetését az első alkalommal megrendezett budapesti Világsakkfesztivál, amely a sportág ünnepévé vált. A kisgyerekektől a nyugdíjasokig mindenki jól érezhette magát a Várkert Bazárban. A Polgár Judit által szervezett fesztivál számtalan színes programja közül kiemelkedett a Highlander-kupa, amelyen négy nagyszerű sakkozó csapott össze kieséses rendszerben. Két-két rapidparti után alakult ki a döntő párosítása, amelynek győztese hatmillió forinttal lett gazdagabb. Bár volt rá esély, az összeg nem magyar versenyző zsebébe került. De ne szaladjunk ennyire előre! Az első párosmérkőzést a mindössze 16 éves Gledura Benjámin és a 64 éves orosz legenda, Anatolij Karpov játszotta. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a jövő és a múlt csillaga mérte össze tudását, és a mérleg nyelve egyértelműen a jövő felé billent. Gledura Benjámin világossal könnyedén verte Karpovot, majd rendkívül érett, türelmes játékot bemutatva sötéttel is jobb állást alakított ki. A magyar versenyző úriember módjára remit ajánlott a kilencszeres sakk Oscar-díjas klasszisnak, aki el is fogadta azt. Szó sem volt arról, hogy Karpov félvállról vette volna a mérkőzéseket, azonban azon a napon Benjámin egyértelműen föléje kerekedett. Bántotta is a vereség az oroszt, aki ugyan profi módjára viselkedett, de rendkívül feszülten és komoran vette tudomásul a vereség tényét. Ő ugyanis győzni érkezett Budapestre, de még partit sem sikerült nyernie.
gledura3
gledura3
A döntőben a Balogh Csabát 1,5-0,5-re legyőző üzbég Rusztam Kaszimdzsanov következett, aki éppen a rapid-világbajnokságról érkezett, ahol a 14. helyezést érte el. Edzésben volt tehát, annak ellenére Benjámin volt a kezdeményezőbb. Szépen építkezve, sötéttel egyértelműen jobb állása volt, azonban időzavarba került, így remivel ért véget a parti. Világossal is a magyar versenyző irányított, de az üzbég azt a mérkőzést is kihozta döntetlenre. Kaszimdzsanov később el is ismerte, komoly gondban volt a két mérkőzésen. Az üzbég nem győzte dicsérni Gledura játékát, akiről elmondta, először találkoztak, de biztosan nem utoljára. A tornagyőzelemről és a hatmillió forintos fődíj sorsáról így két villámparti döntött, sajnos, az üzbég javára. Az első meccset megnyerte, a másodikat kivédekezte döntetlenre, így megérdemelten győzött. A nagyobb rutin egyértelműen mellette szólt, de Benjámin szereplése minden dicséretet megérdemel, hiszen saját várakozásait is sikerült felülmúlnia. „Hatalmas élmény volt világklasszisok ellen játszani, Karpovval először és valószínűleg utoljára mérkőztem meg. Előzetesen egyáltalán nem gondoltam, hogy le tudom győzni az orosz klasszist – mondta honlapunknak Benjámin. – Boldog vagyok, hogy sikerült négy jó partit játszanom, és Kaszimdzsanov ellen is én voltam a kezdeményezőbb. A villámpartik nem sikerültek jól, de azt előre sejtettem, hogy ha arra kerül a sor, abban a műfajban jobb lesz nálam az üzbég. Összességében elégedett vagyok a játékommal, szép napot zártam.”