UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-10-27 14:59

Tanulás a buszon

Zana Klaudia 15 évesen bemutatkozott a női kosárlabda NB I-ben. A BEAC fiatal irányítója gyakran a csapatbuszon készül a másnapi óráira.

Lakner Gábor A női kosárlabda NB I-be három év után visszatérő ELTE-BEAC Újbuda vezetői komolyan gondolják a fiatalítást: a mindössze 15 éves Zana Klaudia is rendre pályára lép az élvonalban. A csapatot edző Balogh Judit – vagy ahogyan sokan ismerik, Bubu – fokozatosan építi be a csapatba az irányítót. „Már annak is nagyon örültem, amikor nyáron kiderült, hogy a felnőttcsapattal fogok edzeni. Nyolc éve kezdtem el kosárlabdázni, és nem számítottam rá, hogy ilyen hamar eljutok odáig. Egészen mást várnak tőlem a felnőttek, mint a juniorok között. Ott elsősorban a pontszerzés volt a feladatom, míg Bubu a játék szervezését és a társak kiszolgálását kéri tőlem.”
Zana vágott
Zana vágott
A 223-szoros magyar válogatott kosárlabdázó, Balogh Judit rengeteg tanáccsal segíti a fiatal játékost, aminek kifejezetten örül. „Sokszor elmondja, mit csináltam rosszul, és ami a legfontosabb, hatalmas tapasztalata révén azt is elmagyarázza, hogyan kell helyesen végrehajtani az adott feladatot. Az edzéseken és mérkőzések alatt a kispadon ülve is rengeteget tanulok, nem beszélve a pályán töltött percekről. Az élvonalban gyorsabb a tempó, hamarabb kell döntéseket hoznom, márpedig kivétel nélkül mindenki tapasztaltabb nálam.” Klaudia számára a kosárlabdázás a legfontosabb, de a tanulmányait sem szeretné elhanyagolni. A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 9. osztályos diákjaként azonban néha különleges megoldásokra kényszerül. „Mióta az első csapattal készülök, a sok utazás megnehezíti a tanulást. Gyakran előfordul, hogy a csapatbuszon készülök a másnapi órákra. Fontosnak tartom az iskolát, egyelőre sikerült összeegyeztetnem a kosárlabdával, és bízom benne, hogy továbbra is menni fog.” A 15 éves játékos kedvence a spanyol Alba Torrens, akivel a közelmúltban személyesen is találkozhatott. „Már a Magyarországon rendezett Európa-bajnokságon is nagy élmény volt figyelni a játékát, aztán a Szlovéniában tartott nyári nemzetközi edzőtáborban találkozhattam is vele. Minden európai országból két-két játékost hívtak meg, amellett egy edző és egy játékvezető lehetett ott. A vendégelőadók egyike volt Alba Torrens, akiről kiderült, hogy civilben is lenyűgöző egyéniség. A külföldi edzők által tartott tréingeken is sokat fejlődtem, ma is hasznát veszem a Szlovéniában töltött napoknak.” Klaudia – nagyon helyesen – nem dől hátra attól, hogy már az NB I-ben játszik. Tudja, komoly munka vár még rá ahhoz, hogy kész játékossá váljon. „Igyekszem felvenni az élvonal tempóját és megfogadni Balogh Bubu tanácsait. Szeretném elérni, hogy bízzon bennem és számoljon velem a szűkebb rotációban is. Úgy érzem, jó úton járok, de még sokat kell dolgoznom. Remélem, ha így folytatom, a válogatottban is számítanak rám.”