UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2015-10-31 22:22

Éremhalmozók a szereken

Nagy küzdelmeket és új elemekkel tarkított gyakorlatokat hoztak a kadet és ifjúsági országos tornászbajnokság szerenkénti döntői. A fiatalabbak között Balázs Krisztián mind a négy szeren nyert, amelyen indult. Csorvási Soma az egyéni összetett arany mellé újabb hat érmet gyűjtött.

Pusztai Viola Tomcsányi Benedek előre megajándékozta magát a tizennegyedik születésnapjára az egyéni összetettben nyert aranyérmével, hogy aztán a születése napján újabb érmek, közte még egy arany kerülhessen a szülinapi torta mellé. Az FTC kadet tornásza éppen a kedvenc szerén, lovon nyert, amelyen a gyakorlata még jobban sikerült, mint az utánpótlás-bajnokság első napján. − A felkészülésemet sérülés nehezítette, fájt a lábam, ezért nagyon elégedett vagyok az elért eredményekkel. A lovon szerzett elsőség mellett gyűrűn második, ugrásban és nyújtón harmadik lettem, de úgy érzem, a talajgyakorlatom is jól sikerült.
Vízlendvai Máté, Balázs Krisztián és Tomcsányi Benedek Fotó: Nagy Zoltán
Vízlendvai Máté, Balázs Krisztián és Tomcsányi Benedek Fotó: Nagy Zoltán
Klubtársa, Balázs Krisztián is büszkén mutathatta érmeit, hiszen négy szeren került a fináléba, és mind a négyet megnyerte: talajon, gyűrűn, korláton és nyújtón sem talált legyőzőre. Bár a győri Mészáros Krisztofer nyakában öt érem is lógott, kritikusan értékelte a szereplését: − A talaj és a lólengés a legerősebb számom, de mind a kettőben második lettem. Több edzés, több gyakorlás kellett volna, hogy nyerjek. Egyedül ugrásban nem állhatott fel a dobogóra, mint mondja, eddig kevés lehetősége volt gyakorolni ezen a szeren. A nemrég átadott győri tornacsarnokkal ugrószekrény is jár, így reméli, hogy hamarosan ugrásban is fejlődni fog. Ugrásban a nagykanizsai Vízlendvai Máté lett a bajnok, akit Puskás Jenő utánpótlás-kapitány külön is megemlített, de elsősorban azt emelte ki, hogy mindegyik szeren szoros csatákat lehetett látni a kadetek versenyében, többen is új elemeket építettek a gyakorlataikba, amelyeket szépen kiviteleztek. Ugyanez igaz az ifjúságiakra is, de náluk koncentrációban és mentalitásban is sok változást fedezett fel: − Annak ellenére, hogy a versenyzők új elemeket is bemutattak a gyakorlatukban, kevés rontással, jól tornáztak. Kovács József szereplése nagy meglepetést okozott, tavasszal sérüléssel bajlódott, amelyből nehezen jött ki, de most úgy néz ki, a helyes úton jár. Az EYOF-bronzérmes Boncsér Krisztián talajon már az új gyakorlatával diadalmaskodott, amelyben új elem a dupla Cukahara (duplaszaltó, dupla csavarral), azt jelenleg csak ő csinálja a hazai mezőnyben.
Boncsér Krisztián  új elemet is bemutatott a talajgyakorlatában Forrás: MOB
Boncsér Krisztián új elemet is bemutatott a talajgyakorlatában Forrás: MOB
− Ez nagyon értékes gyakorlatsor, ezzel már a felnőtt tornára készülök, hogy addigra nagyon erős gyakorlatom legyen. Ezzel kezdtem, sikerült beleállnom, és a gyakorlat többi része is jól sikerült, így magas pontszámot kaptam. Ugrásban szintén első lettem, pedig nem a legerősebb ugrásommal indultam, mert tudok Cukahara két és fél csavart is, de ma csak duplacsavart ugrottam. Két hete fáj a derekam, ráadásul korláton az egyik leérkezéskor megsérültem, ezért döntöttük úgy az edzőmmel, hogy most csak ezt mutatom be. A nyújtót meg elrontottam, csúszott a szer és leestem… Nyújtón az egyéni összetett bajnok, Csorvási Soma nyert, aki korláton sem talált legyőzőre, miközben talajon, gyűrűn, lólengésben és ugrásban is harmadik lett. − Bíztam benne, hogy hasonlóan jól sikerül a verseny, mint egyéni összetettben. Nagyon jól éreztem magam torna közben, sőt, még jobbnak is éreztem a gyakorlataimat, kivéve a korlátot, azon rontottam. A  lólengést Vida Kornél nyerte, aki ezzel kilépett az örök második szerepéből. − Nagyon örülök, végre sikerült nyernem lovon, eddig mindig második voltam. Ez a talajra még mindig igaz, ugrásban pedig nem is gondoltam, hogy felállhatok a dobogó harmadik fokára. Az egyéni összetetthez képest sokkal jobbak voltak a gyakorlataim, ma majdnem a nullára csökkentettem a rontásaim számát. A Vasas tornászának a gyűrű a legnagyobb mumusa, Kiss Balázsnak pedig minden bizonnyal az egyik kedvence, hiszen ezen a szeren ő lett a legjobb.