UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2015-11-05 22:00

Megvan a vásárfia

Berecz Lionel és Radics Béla csatlakozott az eddigi négy elődöntős magyar mellé a serdülő Európa-bajnokságon. Heten gyürkőztek neki a negyeddöntő második napjának, öten azonban vereséget szenvedtek – ketten igen véleményeset.

Nagy-Pál Tamás Balzsay Károly szövetségi edző ezúttal is rekedten jelentett honlapunknak, de már a serdülőválogatott tagjainak is egyre kevesebb a hangjuk. A gyerekek ugyanis akkora buzdításban részesítik társaikat, hogy azt még az ellenfelek is megirigylik. Az angoloknak például annyira megtetszett, hogy beálltak a mieink mellé, így a „Ria, ria Hungária” mellett a „Hungary, Hungary” is zúgott az anapai serdülő Európa-bajnokságon.
Kecskeméti Ronald2
Kecskeméti Ronald2
S, hogy mit ért a szurkolás a negyeddöntő második napján? Két győzelem mellett öt vereséget – melyek közül kettő igencsak véleményes volt. Varga Gyula (68 kg) meccsének eredményhirdetése után nem véletlenül csóválta a fejét Balzsay, hiszen honfitársunknak több találata volt: „Tiszta meccset vettek el tőlünk. – Az írek is csodálkoztak, hiszen versenyzőjük abszolút túlélésre játszott.” Suki József (+76 kg) is készülhetne az elődöntőre, ha a bírók nem fosztották volna meg a lehetőségtől. „Az első menetet tényleg elrontottuk, illetve a nála húsz kilóval nehezebb ellenfél jó erőben volt. De aztán elfáradt, Józsi meg átvette az irányítást. Az utolsó menetben tiszta balhorgot kapott be, számoltak rá, pedig nem rendítette meg az ütés. Igaz, a bírók lelkére kötötték a torna előtt, hogy védeniük kell a gyerekeket. Nem sokkal később a szlovákra is számoltak, miénk volt a menet. A bírók nem így látták. Sajnos.” A többiek veresége azonban jogos döntéssel született. Egyedül Orbán Adrián (59 kg) meccse után volt Balzsay elégedetlen, de aztán higgadtan értékelve rájött: csak a harmadik menet volt Adriáné. Máthés Patrik (50 kg) hiába küzdött erőszakosan, pontatlanul ütötte ukrán ellenfelét. Szoros találkozón kapott ki. Ahogy Kóczián Dávid (72 kg) is, akinek olyan oroszt sodort útjába a sors, akinek elképesztően fejlett volt az izomzata. Hiába ütötte a magyar fiú, nem tudta megrogyasztani. Így végződött a nap, de messze nem így kezdődött! Elsőként ugyanis Berecz Lionel (48 kg) lépett szorítóba, és tanári bokszot bemutatva jutott az elődöntőbe. „Már az öltözőben is magabiztos volt. Eleinte furcsa volt neki, hogy német ellenfele jóval alacsonyabb, így folyton a feje fölé üt. Aztán rájött, hogy lefelé kell, és nem szabad túlvariálni, így a harmadik felvonást nyerte meg a legtisztábban.” Radics Béla (56 kg) még a mérkőzése előtt megfogadta: ugyanolyan elánnal és küzdeni akarással lép a szorítóba, mint az első fordulóban. „Ez sikerült, ugyanakkor nem gondolkodott. A szíve vitte csak előre. Látvány és szakma szempontjából is borzasztó meccs volt mindkét fél részéről. Csak a küzdőszellemet lehetett dicsérni. Nem mertem volna megesküdni rá, hogy Béla kezét emelik a magasba.” De végül így történt. A két fiú ezzel csatlakozott Fortunyák Patrik (62 kg), Kökény Norbert (72 kg), Rácz Krisztofer (54 kg) és Paczók Patrik (40 kg) mellé – ők hatan készülhetnek a szombati elődöntőre. „Előbb azonban szünnap. Délelőtt nincs tréning, kimegyünk a bazárba, hátha találunk valami jó kis orosz vásárfiát.” Mármint az érem mellé, melyet már biztosan hazavihetnek. A kérdés már csak az, melyik színűből?