UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-11-06 11:29

Az akaraterő diadala

Natasa Kovacsevics fantasztikus visszatérés küszöbén áll. A győri csapat tragikus buszbalesetében a bal lábát térd alatt elvesztette, most pedig profiszerződést ajánlott neki a szerb élvonalbeli Crvena Zvezda. A játékengedély kiadásához a nemzetközi szövetségnek új szabályokat kell alkotnia.

Lakner Gábor Fantasztikus visszatérés küszöbén áll Natasa Kovacsevics. Mint ismert, a kosárlabdázó a győri együttes tagjaként tragikus baleset részese volt 2013 szeptemberében. A csapat busza edzőmérkőzésre tartva személyautóval ütközött a 85-ös főúton, minek következtében Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét veszítette. Több játékos is megsérült, a legsúlyosabban az akkor még csak 19 éves Natasa Kovacsevics, akinek térd alatt amputálni kellett a bal lábát. A nagy tehetségnek tartott szerb kosárlabdázó egészen elképesztő lelkierőről tett tanúbizonyságot a baleset óta. Sorra érkeztek a beszámolók arról, hogy protézissel újra edzésbe állt, súlyt emelt, ejtőernyőzött, és egy ideje már a kosárra dobást is gyakorolta. Azt pedig magyarországi látogatásain – Győrött és Budapesten is megfordult a közelmúltban – rendre hangsúlyozta, hogy teljes értékű játékosként kíván visszatérni a pályára. Az idő, úgy tűnik, elérkezett.
Budapest, 2015. június 27. A találkozó díszvendége, a szerb Natasa Kovacevic a magyar-román közös rendezésû nõi kosárlabda Európa-bajnokság All Star-gáláján a budapesti Syma Rendezvény és Kongresszusi Központban 2015. június 27-én. A sportoló, aki a gyõri csapat 2013-as busztragédiájában elvesztette az egyik lábát, az Eb gáláján tért vissza a pályára egy speciális protézissel. MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2015. június 27. A találkozó díszvendége, a szerb Natasa Kovacevic a magyar-román közös rendezésû nõi kosárlabda Európa-bajnokság All Star-gáláján a budapesti Syma Rendezvény és Kongresszusi Központban 2015. június 27-én. A sportoló, aki a gyõri csapat 2013-as busztragédiájában elvesztette az egyik lábát, az Eb gáláján tért vissza a pályára egy speciális protézissel. MTI Fotó: Illyés Tibor
A még mindig fiatal sportember – májusban ünnepelte a 21. születésnapját – még az év elején részt vett öt-öt elleni edzésen, két hete pedig korábbi klubja, a Crvena Zvezda tréningeit látogatja. Teljesítményével meggyőzte a szakmai stábot: mivel nem lógott ki a társak közül, a belgrádi klub szerződést ajánlott neki. Sok részletet kell azonban tisztázni ahhoz, hogy Natasa újra parkettára léphessen. Egyetlen európai élvonalbeli bajnokságban sem szerepelt még lábprotézissel rendelkező játékos, így a nemzetközi szövetségnek (FIBA) ki kell dolgoznia az arra vonatkozó rendelkezéseket. A szerb szövetség Natasa játékengedély iránti kérelmét továbbította a FIBA-nak, így a labda jelenleg az ő térfelükön pattog. A nemzetközi szövetség többször is biztosította erkölcsi támogatásáról a játékost, az európai tagszervezet (FIBA Europe) pedig a sportág ifjúsági nagykövetének is kinevezte. Azzal együtt a procedúra akár év végéig is elhúzódhat, így nem valószínű, hogy a center még idén visszatérhet. A Crvena Zvezda illetékesei egy belgrádi lapnak elmondták, hogy eddig mindössze egyetlen hivatalos kérés érkezett feléjük. Aszerint Kovacsevicsnek olyan szerelésben kell pályára lépnie, amely teljesen elfedi a protézist. Mivel korábban Franciaországban és Budapesten is hasonló szerelésben játszott gálamérkőzést, a kérés nem okoz gondot. A játékengedély mellett természetesen az a legfontosabb, hogy a center tétmérkőzéseken is bevethető állapotba kerüljön. A belgrádi Informer napilap ellátogatott a Crvena Zvezda edzésére, ahol Kovacsevics elmondta nekik: tisztában van azzal, hogy a gyorsasága nem fogja megközelíteni a baleset előtti állapotokat. Az öt-öt elleni játékszituációkban azonban már visszajöttek a régi beidegződések. Most elsősorban erőnléti edzéseket végez, és kéthetes intenzív terhelés mellett sem tapasztal semmilyen problémát. Natasa kitartása, úgy tűnik, két év után eredményre vezethet. Azzal nemcsak a sorstársainak, hanem mindenkinek példát mutat. Már csak kis türelemre van szüksége.