UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-11-06 16:43

Gaál Zsóka ezüstérmes

A magyar válogatott éremmel térhet haza a görögországi korcsoportos világbajnokságról: az U8-as leányok között Gaál Zsóka ötös nyerősorozattal lett második. Kántor Gergely veretlenül zárta az U16-osok versenyét, de hajszállal leszorult a dobogóról.

Lakner Gábor A tizennyolc tagú magyar csapat teljesítette előzetes célkitűzését: érmet szerzett a görögországi korcsoportos világbajnokságon. A bravúr az U8-as leányok között induló Gaál Zsókának sikerült, aki nagyszerűen hajrázva egészen a dobogó második fokáig kapaszkodott fel.
gaal_zsoka
gaal_zsoka
A tizenegy fordulós versenyen utolsó öt mérkőzését egyaránt megnyerte, és végül ugyanannyi pontot – kilencet – gyűjtött, mint a világbajnok vietnami versenyző. A holtverseny a riválisnak kedvezett, de az ezüst is rendkívül szépen csillog. A legfiatalabb leánykorosztály kitett magáért, hiszen a szeptemberi korcsoportos Európa-bajnokságon Márkus Molli Amina lett második az U8-asok között. Közel állt a dobogóhoz az U16-os nyílt kategóriában rajtoló Kántor Gergely is. Az utolsó fordulóban is volt esélye az éremszerzésre, azonban még a győzelem sem bizonyult elégnek. A második és harmadik helyen záró olasz és örmény versenyző remizett egymással, így hármas holtverseny alakult ki, amelyből a magyar fiatal jött ki a legrosszabbul. A veretlenül megszerzett negyedik hely rendkívül értékes, csupán némi kockáztatás hiányzott a még szebb eredményhez. A közvetlen élmezőnynek az U18-asok nyílt versenyében induló Korpa Bence és Kaczúr Flórián volt még tagja, előbbi a tizedik, utóbbi a tizenkettedik helyen zárt. Flórián nagy lehetőséget hagyott ki az utolsó játéknapon, de első nemzetközi mesteri normáját így is megszerezte. A világbajnokságon kilencvenegy ország sakkozói vettek részt, a kiegyenlített erőviszonyokat jól mutatja, hogy közülük tizenhét érmet nyert. A legeredményesebbek az indiaiak voltak, akik tizenegyet gyűjtöttek be, köztük öt aranyat. Érdekesség, hogy egy testvérpár, Vajszali és Prag Gnananda Rames Babu is a legjobbnak bizonyult saját korosztályában. Meglepetés ugyanakkor, hogy a hagyományosan erős orosz sakkiskola képviselői világbajnoki cím nélkül kényszerülnek hazatérni.

KORCSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, PORTO KARRASZ (GÖRÖGORSZÁG) A világbajnokok és a magyar helyezettek Nyílt bajnokság. U18: Maszud Moszadegpur (iráni), 10. Korpa Bence, 14. Kaczúr Flórián, 77. Berta Sándor, 83. Kassay Krisztián. U16: Roven Vogel (német), 4. Kántor Gergely, 34. Marosi Levente. U14: Samsziddin Vokidov (üzbég), 22. Kozák Ádám, 94. Vanczák Tamás. U12: Mahammad Muradli (azeri), 28. Pribelszky Bence. U10: Prag Gnananda Rames Babu (indiai), 34. Csíki Endre. U8: Barat Szubramanijam (indiai), 35. Zakar Ádám Leányok. U18: Manikandan Mahalakszmi (indiai), 20. Terbe Julianna, 30. Terbe Zsuzsanna. U16: Sztavrula Colakidu (görög), 25. Kassay Lilla. U14: Vajszali Rames Babu (indiai), 38. Kovács Judit. U12: Nurgil Szalimova (bolgár), 29. Majoros Rózsa. U10: Ravi Rakszitta (indiai), 41. Demeter Dorina. U8: Hien Nguyen (vietnami), 2. Gaál Zsóka