UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2015-11-09 17:03

Mélyütés a sportágnak

Súlyos szabálytalanság, eszméletlen játékos, mentő és kórház hívta fel a figyelmet a vasárnap játszott Szentes–Szeged serdülőbajnoki vízilabdameccsre. A kiütött fiatal, Zatykó Levente már jól van, és a béke is szent a szomszédvárak között, de az esetből tanulni kell.

reb A vártnál jóval nagyobb médiafigyelmet kapott a vasárnap rendezett Szentes-Szeged serdülőbajnoki vízilabdameccs. Noha kétség sem fér hozzá, a Csongrád megyei rangadó bármelyik korosztályban felpaprikázza a kedélyeket, az országos érdeklődés „kivívásához” jóval szerencsétlenebb eset kellett, mint az, hogy a házigazda Szentes 14-7-re nyert a vendégek ellen. A negyedik negyedben történt ugyanis, hogy a szegediek fiatalját, Zatykó Leventét úgy megütötte a hazai Tóth Boldizsár (a szentesi női csapat edzőjének, a korábbi kitűnő játékosnak, Tóth Lászlónak a fia), hogy elájult. Ki kellett húzni a vízből, percekig a parton feküdt, majd a mentők vitték a szentesi kórházba.
vizilabda
vizilabda
„Ha ökölvívók lennénk, azt mondanám, szép ütés volt. De nem vagyunk – minősítette az esetet fanyar humorral Matajsz Márk, a szentesi korosztályos csapat edzője. – Az eset előtt a szegedi srác a víz alatt térddel eltalálta Boldizsár fejét, akinek le is törött egy darab a fogából. De ez természetesen nem magyarázat, egyértelműen elítélem a játékosom tettét, amelynek a szövetségben és a klubban is lesz következménye.” Boldizsár láthatóan már a meccsen megszeppent, elnézést kért, és akárcsak Matajsz, ő is meglátogatta a kórházban Zatykót, aki el is fogadta a bocsánatkérést. Igaz, a Délmagyar online kiadása és a szegedi edzők szerint nem a serdülők meccsén kezdődött az adok-kapok. Az időben korábban rendezett ifjúsági meccsről szintén ütés miatt kellett kórházba szállítani Szepes Áront (már jól van), aki ráadásul a serdülők kulcsjátékosa, így kiesett az első számú center. „Keményen játszottunk, de nem durván – kezdi a szegedi tréner, Fodor Ádám. – Szerencsétlenül is talált be Boldizsár, hiszen az ütése állcsúcson érte Leventét, aki elájult. Kihúztuk a partra, szerencsére folyamatosan reagált. Ránk nézett, amikor kértem, szorította is a kezemet, de nem felelt. Kérdőn néztünk egymásra a többiekkel, ilyen helyzetben még nem voltunk.” A pórul járt fiatalt mentők szállították kórházba, ahol CT-vizsgálatot végeztek, illetve ideggyógyászt hívtak hozzá. Edzője a hétfőt Budapesten töltötte, iskolában, azonban a szülők értesítették, a fiuk már jól van, hazavihetik. A súlyos agyrázkódáson kívül nem esett más baja, vélhetően sokkot kapott, azért sem jutott szóhoz a medence mellett.

„A fehér 12 játékost ( Tóth Boldizsár ) brutalitás miatt a játékvezető, dr. Mosonyi Balázs feljelenti. A fehér 12 ( Tóth Boldizsár) játékost brutalitás miatt a szegedi edző, Fodor Ádám feljelenti. A sérült játékost a mentő kórházba szállította" - áll a hivatalos jegyzőkönyvben.

„Az a legfontosabb, hogy Levente jól van – nyugtázza Matajsz is. – A csapat előtt is elmondtam, és négyszemközt is megbeszélem Boldizsárral, hogy ez az első és utolsó ilyen eset volt, nem tűrök hasonlót. Nem is jellemző ránk a durvaság. A vízilabda nem kisasszonysport, de az ilyesminek nincs helye.” A rivális mestere, Fodor is azt emeli ki, hogy bár a határozottabb megmozdulások benne vannak a sportágban, azért fontos azt is megtanulni, hogyan „törlesszen” úgy a fiatal, hogy azért ne okozzon ekkora bajt. Hozzátette, a serdülő gyerekek gyakran nincsenek tisztában azzal, milyen erősek, s könnyebben gőzölnek be egy-egy sérelem miatt. A szegedi tréner óvatosan, de a játékvezetők felelősségét is felveti (kollégája, Molnár Péter jóval karcosabban kritizál a megyei lap online kiadásában). „Nem tisztem megítélni a játékvezetők dolgát, de úgy érzem, nem álltak a helyzet magaslatán. Nem a serdülők összecsapásán kezdődött az adok-kapok, és nem tudták olyan mederbe terelni a meccset,  meccseket, hogy a játékosoknak eszébe se jusson hasonló. Egyébként először a Levente ellen elkövetett szabálytalanságra is sima cserés kiállítást ítéltek, majd amikor látták, hogy hosszú percekig fekszik a parton, akkor lett súlyosabb a büntetés.” Fodor szerint a három meccsnél hosszabb eltiltás jár Tóthnak (arról, persze, a szövetség dönt), de semmiképpen sem túl sok, hiszen nem az a cél, hogy elmenjen a kedve a játéktól. Hanem, hogy ő és a társak is tanuljanak belőle. A keménységnek van helye a vízben, a brutalitásnak viszont egyáltalán nincs. Egyébként a „padlóra került” szegedi legények már jelezték: ők a héten edzeni akarnak.