UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2015-11-15 14:25

Hármas egység

Székely Norbert, a szövetség utánpótlás-referensre bemutatja honlapunknak a korosztályos válogatottak irányító stábját. Újdonság, hogy minden csapat mellett három szakember dolgozik.

Lakner Gábor Közös edzőtáborban vettek részt az U16-os és U18-as korosztályos kosárlabda-válogatottak. A székesfehérvári MKOSZ-edzőközpontban megrendezett Héraklész-héten először fordult elő, hogy négy csapat egyszerre, egy helyen és kitűnő körülmények között készülhetett. A csapatokat már az új edzői stábok vezették, azokat Székely Norbert, a szövetség utánpótlás-referense mutatja be honlapunknak. „Előrelépés, hogy mostantól minden stábban három szövetségi edzőt foglalkoztatunk. Természetesen mindegyiküknek meglesz a maga feladata, szisztematikus munkát várunk tőlük. Szeretnénk viszontlátni ugyanazt a stílust az összes válogatottban. Azzal, persze, tisztában vagyunk, hogy rengeteg munkára van szükség, mire eljutunk odáig.” Az U16-os leányokat a legutóbb az U18-as korosztályt irányító Mészárosné Kovács Andrea vezeti, a két társa pedig Szentendrei Áron és Veres Judit lesz. Az U18-asokat a Balogh Judit, Iványi Dalma, Cziczás László hármas edzi. „Nagy öröm, hogy a közelmúlt két világklasszisát is be tudtuk vonni a munkába. Balogh Bubut és Iványi Dalmát rendkívül könnyű volt bemutatnom a játékosoknak. Igyekszünk olyan fiatal edzőknek is feladatot adni, akik már letettek valami az asztalra. Mint például Cziczás László, a női bajnokságot veretlenül vezető Cegléd vezetőedzője.”
por_peter
por_peter
Az U20-as női válogatottat a felnőttcsapat másodedzője, Imreh Ajtony vezeti, a munkáját pedig Gál Tamás és Rónaszéki Szilvia segíti. „A koncepció megegyezik a férfiválogatottéval, ahol a felnőttek mellett Sztojan Ivkovicsot segítő Pór Péter a szövetségi edző, a kapitány pedig szakmai tanácsadóként van jelen az U20-asok mellett. Mostantól a nők is ugyanolyan elvek szerint készülnek: Imreh Ajtony edzi az U20-asokat, a felnőttkapitány, Stefan Svitek pedig szakmai tanácsadóként segíti őket. A játékosoknak így könnyebb lesz az átmenet a felnőttválogatottba.” Az U16-os fiúkat a Váradi Attila, Peresztegi Nagy Ákos, Hencsey Tamás trió, míg az U18-asokat Ferenczi Tamás, Horváth Imre és Váradi Kornél edzi. Az U20-asok mellett maradt Pór Péter, a segítője Forrai Gábor és Honti Viktor lesz. „A fiúcsapatok esetében is igyekeztünk rutinos edzőkből és feltörekvő fiatalokból összegyúrni a stábokat. Az új nemzedékhez tartozik például a huszonnyolc éves Váradi Kornél, aki a FIBA edzőképzésében szerzett képesítést.” Székely Norbertet megkérdeztük, milyen várakozásokkal vágnak neki a válogatottak a munkának. „A fiúk közül egyedül az U20-as válogatott szerepel az A divízióban, amelynek létszáma húsz csapatról tizenhatra csökkent. Már az is nagy eredmény, hogy a csapat ott van a legjobbak között, a bennmaradás óriási siker lenne. Az U16-os és U18-as leányválogatott tagja az elitnek, reméljük, hogy az U20-asok is visszakerülnek oda.”