UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2015-11-16 14:47

Nem gyerekjáték

Gaál Zsóka nagyszerű hajrájának köszönhetően ezüstérmes lett a görögországi korcsoportos sakkvilágbajnokságon, s nyolcévesen női FIDE-mesteri címet kapott. Mi sem természetesebb, utánajártunk, ki ez a különleges kislány.

Lakner Gábor Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a korcsoportos sakkvilágbajnokság a görögországi Porto Karraszban, Gaál Zsóka ugyanis fantasztikus hajrával ezüstérmet szerzett. Az U8-as lányok között induló ajkai versenyző az utolsó öt mérkőzését egyaránt megnyerte. Sokáig úgy tetszett, Zsóka akár világbajnok is lehet, hiszen magabiztosan győzte le bolgár riválisát az utolsó, tizenegyedik fordulóban, de az azonos pontszámmal álló vietnami kislány némi szerencsével, vesztes állásból fordított. Mivel a javított Buchholz-számítás a riválisnak kedvezett, ifjú reménységünknek meg kellett elégednie a második helyezéssel.
Gaál Zsóka
Gaál Zsóka
A nyolcéves ajkai sakkozó rendkívül határozottan és kiegyensúlyozottan játszott, elmondása szerint minden partiban jól érezte magát. Nagy lökést adott számára az Európa-bajnok Veronika Veremjuk legyőzése, napokkal később is erőt tudott meríteni a sikerből. A legnehezebb dolga a tizedik fordulóban volt, indiai ellenfelét maratoni, százlépéses játszmában tudta legyőzni. Elmesélte, hogy ellenfele döntetlent ajánlott, ő azonban saját időzavara ellenére nem fogadta el a remit, annyira bízott magában. Zsóka csak azt sajnálja, hogy a végső győztes Hien Nguyennel nem játszhatott. Úgy véli, ha lett volna még egy forduló, biztosan megveri a vietnamit, és akkor most ő lenne a világbajnok. Zsóka családi indíttatásból kezdett el játszani, a lépésekre az NB II-ben sakkozó édesapja tanította meg három és fél éves korában. Edzésre négyéves kora óta jár, ma már a Tapolca VSE igazolt játékosa, ahol Kosztolánczi Gyula és Istvándi Lajos irányításával készül. A sikeres világbajnoki szerepléshez nagymértékben hozzájárult a háromhetes fizikai felkészítés is, amelynek köszönhetően jól bírta erővel a sokszor négyórás partikat. A világbajnoki második helyezéssel Zsóka nyolcévesen női FIDE-mesteri címet kapott. Szülei azonban úgy gondolják, nem szabad túlzott elvárásokkal terhelni. Két kitűnő tapolcai sakkozó, Lakos Nikoletta és Mádl Ildikó a példakép, attól pedig óva intenek bárkit, hogy Polgár Judithoz hasonlítsák a lányukat. Ahogyan Gaál Sándor fogalmazott, őt a következő háromszáz évben nem lehet felülmúlni. A kislány naponta három-öt órát edz, a hét végén pedig mindig részt vesz valamilyen versenyen. Lételeme a sakk, és azt tartja furcsának, ha valaki nem ismer a lépéseket, vagy ha tud sakkozni, akkor nem versenyszerűen teszi. Szülei szerint Zsóka kis profi, aki az iskolában és a sakktábla mellett is maximálisan teljesít. A reggeli ébredés azért gondot okoz neki, Görögországból hazatérve viszont már reggel hétkor iskolatáskával a hátán várta az indulást. Mikre nem képes egy világbajnoki ezüstérem!…

A javított Buchholz A számítás lényege, hogy ugyanazon eredmény értékesebb, ha erősebb versenyzők ellen érik el. Ennek megfelelően az egyenlő pontszámot elértek közül az végez előbb, aki a versenyen több pontot szerző ellenfelek ellen játszott. Ennek megállapításához összeadják azoknak a sakkozóknak a pontszámát, akikkel a holtversenyben levők játszottak. A svájci rendszerű versenyek azon sajátossága miatt, hogy mindig az azonos, vagy közel azonos pontszámú versenyzők játszanak egymással, az első fordulókban még nagy eltérések lehetnek az ellenfelek játékerejében. E torzítás kiküszöbölése érdekében a javított Buchholz-számítást alkalmazzák. A lényege, hogy a leggyengébb és a legerősebb ellenfél pontszámát a kalkuláció során nem veszik figyelembe.