UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2015-11-17 10:27

A Vajda

A Vajda-CH az ország egyik, ha nem a legsikeresebb floorball-szakosztálya nyolcadik kerületi általános iskolában működik. Hárman foglalkoznak több mint száz gyerekkel. Az edzők küldetésüknek tartják, hogy a sporton keresztül a hátrányos helyzetű fiatalokat is elérjék.

Nagy-Pál Tamás Korosztályos bajnoki címek, jelenleg is éllovas gárda a fiú és leány U13-as bajnokságban. Röviden így lehet bemutatni a Vajda-CH-t, vagyis az ország egyik legsikeresebb floorball-műhelyét.
Vajda
Vajda
A szakosztály a nyolcadik kerületben, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában működik, az intézmény egyik testnevelője, Borka Gábor áldozatos munkájának köszönhetően. „Aktív játékos voltam, majd a kilencvenes évek végén, az akkori osztályom nyolc gyerekének kezdtem el tanítani a floorballt. Mostanra már százhúszan űzik. Rendszeresen indulunk az általános iskolás korosztályokkal a bajnokságban, és legtöbbször a dobogón végzünk. Az előző három évben összességében a diákolimpián és a bajnokságban is a mienk volt a legeredményesebb műhely.” Az egyesület partnere évekig a White Sharks felnőtt csapata volt, mostanra azonban már a Cartoon Heroes („Mesehősök”) utánpótlását adják. „Az edzéseket külön tartjuk a lányoknak és a fiúknak, az alsósoknak és a felsősöknek. Az iskola tornatermében, illetve az FTC sportsátrában tréningezünk. Utóbbiba délelőttönként kapunk időpontot, illetve hetente egyszer este is. Nagy szükségünk van rá, hiszen a tornatermünk tízszer húsz méteres, míg a szabványpálya negyvenszer húszas. Jó időben a felújított iskolaudvaron tudunk megfelelő méretű játéktéren készülni, de télen elengedhetetlen a sátor.” A testnevelő próbál nem elfogult lenni, így a tanórák keretében nem oktatják a gyerekeket a floorballra – persze, a játék során ütőt ragadhatnak a gyerekek. Ennek ellenére is az iskola minden ötödik tanulója hódol a sportágnak, a szakosztályban maximum a játékosok tíz százaléka számít „külsősnek”. A több mint százhúsz gyerekkel Borka mellett Szatmári Zoltán – szintén testnevelő tanár –, illetve Molnár Dávid szülő foglalkozik. „Mivel iskolai egyesület a mienk, sem tagdíjjal, sem támogatással nem számolhatunk. Előbbit a gyerekek nagy részének a szociális helyzete nem engedi meg. Közoktatási típusú portiskola lévén azonban a MOB támogat, abból valamekkora összeget tudunk a floorballra elkülöníteni.” A szakember ugyanakkor megjegyezte: bár tagdíjat nem szednek, a szülők rengeteget segítenek, akár csak azzal, hogy autókkal elviszik a csapatokat a mérkőzések helyszínére. „A kerület egyik legszínvonalasabb iskolája a miénk. Köszönhető annak is, hogy a sportosztályba külön felvételit tartunk, és ezeknek az osztályoknak a tanulmányi átlaga az évfolyamok legjobbja. De a többi osztályból is vannak játékosaink, hiszen fontos küldetésünknek tartjuk, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket a sporton keresztül jó útra tereljük. Nekünk ez felelősség, nekik lehetőség.” Borka munkáját az iskolavezetés is támogatja, ha délelőtt rendezik a diákolimpiát, akkor helyettesítik. „Mivel általános iskola a mienk, csak az U15-ös korosztályig tudjuk biztosítani a gyerekeknek a versenyzést. Emiatt a nagy részüket elveszíti a sportág, amikor középiskolába mennek. Most nagyon bízunk benne, hogy a Cartoon Heroes már a fiataloknak is helyet tud adni az első vagy a másodosztályban. Fontos lenne, hiszen jelentősen nőne vele a sportág tömegbázisa.”