UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2015-11-20 07:03

Bravúr és papírforma

Az elsőként rangsorolt Valkusz Máté és az esélytelenebbnek tartott Piros Zsombor is nyolc közé jutott a Mexikóvárosban zajló A kategóriás juniorversenyen. Utóbbi ráadásul bravúrral az ötödikként rangsorolt teniszezőt búcsúztatta a 16 között.

reb A hét végéhez érkezve két magyar legény maradt talpon a tengerentúli nagy junior-teniszviadalok első állomásán, Mexikóvárosban. A Grand Slam-versenyekkel azonos besorolású Abierto Juvenil Mexicanón a várakozásoknak megfelelően Valkusz Máté szépen halad az általa célként kitűzött döntő felé, de kellemes meglepetésre társa is akadt a hódításban.
No, de kezdjük az elején! A 64 között az argentin Tomas Martin Etcheverry talán több gondot okozott Valkusznak, mint gondoltuk volna, de a 6-7, 6-2, 6-4-es siker lendületet adott a korosztályos világranglistán 11. magyarnak. A francia Elliot Benchetritnek nem volt ellenszere (6-3, 6-3). A nyolcaddöntőben a bolíviai Juan Carlos Manuel Aguilar következett, s meglepő módon élőben közvetítették az összecsapásukat. Valkusz egyértelműen irányított, s bár 6-1, 5-2 után – amikor meccsért szerválhatott  – semmire bukta el az adogatójátékát. A következő gémben viszont elvette ellenfeléét, és lezárta a mérkőzést. Az elődöntőért a 12. pozícióban rangsorolt kanadai Benjamin Sigouin vár rá. Amennyire fogadhattunk volna Valkusz jó szereplésére, annyira kellemes meglepetés, hogy a 16 éves Piros Zsombor lemásolta rutinosabb társa teljesítményét. Előbb az amerikai Jake van Emburgh (6-2, 6-1), majd a kanadai Jack W. van Slyke (7-6, 7-5) kapitulált. A 16 között az ötödikként rangsorolt szerb Miomir Kecsmanovics játszmát rabolt tőle, de többre nem volt képes, mert Piros 7-5, 5-7, 6-3-mal azt a meccset is behúzta. A négy közé jutásért a brazil Lucas Koellét kell felülmúlni. Párosban a két egyesmenőnek már kevésbé jött ki a lépés. Piros mexikói párral búcsúzott, míg Valkusz a német Louis Wessels-szel alkotott, korábban Grand Slam-verseny elődöntőjébe is jutó kettőse nagy meccsen, de már a 32 között kiesett.. Kotormán Ákos a szlovén Sven Lahhal ment egy kört, de a nyolcaddöntőben sima, 6-2, 6-2-es vereséget szenvedett az Elliot Benchetrit, Rudolf Molleker francia, német kettőstől. A leányok nem örülhettek hasonlóan sikeres szereplésnek. A negyedikként rangsorolt, nagy esélyekkel induló Stollár Fanny csuklósérülés miatt már az első körben feladata a versenyt: az argentin Eugenia Ganga 4-1-es vezetésekor jelezte, hogy nem bírja folytatni. Udvardy Panna (15.) az első körben megbirkózott kanadai ellenfelével, de az amerikai Hanna Chang a második fordulóban stoptáblát mutatott neki (3-6, 7-5, 6-0). Párosban csak Udvardy indult, de hiába rangsorolták negyedikként a szlovén Hanna Mrazzal, a beszédes nevű Hurricane Ty Black, Meible Chi amerikai kettős jobbnak bizonyult (6-4, 2-6, 10-8). Folytatás magyar idő szerint péntek délután.