UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2015-11-22 17:38

Szakállas csúcs, tízéves rekorder

A legrégebbi korosztályos országos rekordot adta át a múltnak a tízéves Juhász-Dóra Richárd, aki 800 méter gyorson hat másodpercet javított a korábbi csúcson a Budapest-kupa harmadik fordulójában. Edzője, Lőrinczi György szerint hosszú távon bármit elérhet az MTK Budapest úszója.

reb Horváth Zsolt 1974. december 21-én 9:57,2-as idővel teljesítette a 800 méter gyorsot. S hogy miért e múltidézés? Teljesítményét egy hónap híján 41 éve senki sem szárnyalta túl a tízévesek között. Egészen máig, hiszen éppen az egykori BVSC-úszó otthonában, a Szőnyi úton ért majdnem hat másodperccel hamarabb a célba Juhász-Dóra Richárd a Budapest-kupa harmadik fordulójában.
juhasz_dora_richard_lorinczi
juhasz_dora_richard_lorinczi
Az MTK Budapest ígéretét versenyen kívül, kimondottan csúcsdöntési kísérlettel nevezték az idősebbek közé. Ha valaki azt hinné, netán a „nagyobbak” húzták magukkal őt, tévedés. Szinte ellenfél nélkül tempózott 9:51,26-ot, ugyanis a futamában második helyezettre nagyjából fél medencényit vert. „Ennyire fiatalon persze csínján kell bánni a jóslatokkal, de ha valakire, rá bátran mondhatom, hogy hosszú távon akármi sikerülhet neki – kezdi edzője, Lőrinczi György, aki a kezdetektől, hét éve foglalkozik Richárddal. – Megérdemli, hogy kimondjam róla: csiszolatlan gyémánt. Páratlanul jó a vízfekvése, laza az izomzata, hihetetlenül nagy teherbírású.” Ahogyan a mestertől megtudjuk, különösebb rákészülés nélkül döntötte meg a leghosszabb ideje fennálló magyar csúcsot. Persze viccesen hozzáteszi, ebben a korban nagyjából attól függ a teljesítmény, milyen lábbal kel fel a gyerek. De komolyra fordítva a szót: tanítványának annyira jó az állóképessége, hogy bármikor képes kihozni magából a maximumot. Persze ügyelnek a terhelésére: heti hat-hét alaklomal edz, és még nem erősít, nehogy kiégjen. „Ebben a korban már egy év is sokat számít, így aztán sokat elmond Ricsiről, hogy a mostani idejével az eggyel idősebbek között is ranglistavezető. Fejben is érett, tisztában van azzal, hogy milyen eredményt ért el.” Az év végi győri nyílt versenyen szeretnék átírni a 400 m gyors – egyébként nem kevesebb, mint 25 éves – csúcsát (megjegyzendő: a résztávnál ez már most is sikerült), és Gyurta Gergely tízévesen úszott 1500-as legjobbját is célba vették. Semmi kétség: csúcsvadászaton járnak.