UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2015-11-23 19:10

Ada diadala

Tíz éve, 2005 óta rendeznek kézilabdaversenyt is a Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokságban. Az idei megméretést – büntetőpárbajban – az Ada leánycsapata nyerte meg Pécsett.

MKSZ Az egykori Európa-bajnoki negyedik és Bajnokcsapatok Európa Kupája-döntős labdarúgó, a Magyar Örökség-díjas Kű Lajos kezdeményezésére 2002-ben indult a Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokság, elsőként labdarúgásban. 2005 óta leánykézilabda-, asztalitenisz-, birkózó- és sakkviadalokat is rendeznek. A regionális (erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai) selejtezőket követően az idén – immár zsinórban harmadszor – Pécs adott otthont a rendezvénynek, amelyen részvételi csúcsot döntöttek. A trianoni határon túlról, a kísérőkkel együtt több mint háromszázan érkeztek.
pecs_KMONB_2015_3
pecs_KMONB_2015_3
Leánykézilabdában szombaton a nyolc csapat körmérkőzést vívott, két négyes csoportban, vasárnap pedig a helyosztók következtek. A döntőben a délvidéki Ada (Sterbik Árpád szülővárosa) döntetlen után, büntetőpárbajban győzte le a Hargita lábánál fekvő Zetelaka együttesét. Kű Lajos mellett Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója várta a vendégeket. Az asztalitenisz és a birkózás versenyeit világbajnokok figyelték: Jónyer István, illetve Komáromi Tibor. A kézilabda-szövetség képviseletében Novák András főtitkár látogatott el a vasárnapi helyosztókra, és vitt ajándékba százhúsz válogatott mezt a 10-14 éves gyerekeknek a 2012-ben Eb-bronzérmes női válogatott szereléseiből. A gyerekek nagy örömmel és őszinte meghatottsággal fogadták a nekik kincset érő relikviákat. „Nagyon nagy hatással volt rám, amit láttam, a különleges hangulat mellett a mérkőzések színvonala is – jelezte a főtitkár. – Az összmagyar diákbajnokság remek kezdeményezés, mindenképpen érdemes arra, hogy mellé álljunk. Hogy egészen pontosan milyen formában, azon máris gondolkodni kezdünk, és a szövetség a következő kiírásban már a 2016-os regionális selejtezőkön jelen lesz. Ugyanerre biztatnám a klubok képviselőit és a hazai médiumokat is, mert valószínűleg el sem tudják képzelni, micsoda lehetőségek, értékek rejlenek ebben a versenyben. Én már ízelítőt kaptam.”