UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2015-11-24 12:17

Ősszel a tavaszért

Egygólos előnnyel utazik Glasgowba a Puskás Akadémia a Celtic elleni ifjúsági Bajnokok Ligája-visszavágóra. Komjáti András vezetőedző szerint a hazai pályán elért győzelem ellenére is ugyanannyi az esélye mindkét gárdának a továbbjutásra. A felcsúti fiatalok a felnőtt válogatott Eb-selejtezőjéből is erőt merítenének.

Nagy-Pál Tamás Érheti-e két komoly siker másfél héten belül a magyar labdarúgást? Az esélyek jók, hiszen alighogy a felnőtt válogatott eljutott az Európa-bajnokságra, szerdán a Puskás Akadémia U19-es csapata (címlapfotó: puskasakademia.hu) egygólos előnyről kezdi a Celtic vendégeként az ifjúsági Bajnokok Ligája-visszavágót. Amennyiben a felcsútiak sikerrel veszik a párharcot, megérik a nemzetközi kupatavaszt, ami az elmúlt harminc évben csupán egyszer sikerült magyar csapatnak.
Damásdi Alex
Damásdi Alex
Komjáti András vezetőedző szerint a Pancho Arénában aratott 1–0-s győzelem ellenére a továbbjutásra nem több az esély ötven százaléknál: „Az biztos, hogy rendkívül agresszív letámadásra kell számítanunk, mondom ezt nemcsak azért, mert láttam az elmúlt három meccsüket, hanem, mert gólt kell szerezniük hazai pályán. Ugyanakkor nekünk is bátran kell játszanunk, nagy hiba lenne csupán arra összpontosítanunk, hogy védekezzük ki a kilencven percet.” A gárda tehát nem akar lemondani a támadásokról. Miért is tenné? Egyetlen vendég gól ugyanis könnyen pontot tehet a párharc végére. Tudják ezt a játékosok is, akik eddigi pályafutásuk legfontosabb feladata előtt állnak. „Nyertek már bajnokságot, szerepeltek a Puskás-kupán, de ezzel a sikerrel beléphetnének az európai elitbe, mivel a kontinens egyik élcsapatán jutnának túl. A végeredménybe persze beleszólhat a pillanatnyi forma is” – fejti ki a vezetőedző. A felkészülés ugyanakkor egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Egyrészt ez a gárda már az NB III-ban szerepel, így az NB I-ből visszajátszók miatt a bajnokságban sohasem tudnak a BL-összeállításban szerepelni (a Videoton II elleni bajnoki és a Celtickel szembeni felcsúti meccs kezdője például csak két poszton egyezett meg). Másrészt Mészáros Dávid fáradásos bokatörés miatt biztosan nem léphet pályára Skóciában. „Rajta kívül az első találkozón megsérült Spandler Csaba játéka is kérdéses még, hiszen csak a múlt héten kezdhette meg az edzéseket.”
Komjáti András
Komjáti András
És hogy a ritkán látott siker lehetőségén kívül a fiúk miből meríthetnek erőt a visszavágó előtt? Mi sem természetesebb, a felnőtt válogatott Eb-kvalifikációjából. „Az egész csapatot feldobta a Norvégia elleni siker. Nagyon boldogok voltak a fiúk. Felhívtam a figyelmüket, hogy ez az utánpótlásnak is nagy lökést adhat, mert ezentúl már egyenrangú partnerként kezelnek bennünket szerte Európában” – vonja le a következtetést Komjáti. Pláne, ha korosztályos klubszinten is sikerülne komoly sikert elérni. A felcsútiak most egyetlen mérkőzésre vannak ettől. A találkozót szerda este nyolctól rendezik a glasgowi Livingston Arénában.